Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+11
$   39.4
  42.34

27 лип. 2023 07:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Світ
0

103

0

Уродженець Чернівців очолює «Вагнер» у Білорусі

Уродженець Чернівців очолює «Вагнер» у Білорусі

Сергій Чубко, уродженець українського міста Чернівці.


Screenshot_3

Розслідувачі проєкту All Eyes on Wagner, який моніторить активність ПВК «Вагнер», встановили особу голови цієї російської групи найманців у Білорусі. Ним виявився 46-річний Сергій Чубко із позивним «Піонер».

19 липня засновник ПВК Євген Пригожин під час перебування у таборі «Вагнера» під Осиповичами в Білорусі заявив, що «старшим по напрямку Білорусі» стає якийсь Сергій із позивним «Піонер».

Проєкт All Eyes on Wagner з’ясував, що це – Сергій Чубко, уродженець українського міста Чернівці. Він переїхав до Росії на початку 90-их разом із батьками. З 1994 до 2002 року він служив у Повітряно-десантних військах Росії.

2003 року Чубко став головою комісії у справах молоді в адміністрації Новоросійська, а 2005 року перейшов на посаду заступника голови адміністрації Мишакського сільського округу.

За даними розслідувачів, у 2017 році Чубко вступив до ПВК «Вагнер», у складі якої воював у Сирії. Влітку 2021 року він став начальником оперативного відділу приватної військової компанії у Центральноафриканській Республіці.

Уродженець Чернівців очолює «Вагнер» у Білорусі

Найманці ПВК «Вагнер» почали переїжджати до Білорусі після заколоту, організованого Євгеном Пригожиним наприкінці червня 2023 року. За даними проєкту «Беларускі Гаюн», до Білорусі вже приїхали 11 колон найманців.

24 лип. 2023 07:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Світ
0

148

0
Чи небезпечні «вагнерівці» для Польщі та України?

Наразі "Вагнер" у Білорусі військової загрози не становить


Vagner

Президент РФ Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко посилили інформаційні операції щодо Заходу, говорячи, що контрнаступ України нібито провалився, та заявляючи, що "ПВК Вагнер" нібито становить загрозу для Польщі, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни.

Про це повідомляють аналітики ISW.

Високопоставлені західні і українські лідери та ISW продовжують вважати, що ще занадто рано давати оцінку українському контрнаступу, оскільки Україна все ще має значні незадіяні підготовлені сили і зберігає здатність розпочати вирішальні операції в будь-який час і в будь-якому місці за власним вибором…

Немає жодних ознак того, що бойовики "Вагнера" в Білорусі мають важке озброєння, необхідне для серйозного наступу на Україну або Польщу. Умовою угоди Путіна-Лукашенка-Пригожина, яка поклала край збройному повстанню, була передача "Вагнером" такої зброї Міністерству оборони РФ.

В інституті наголосили, що фото головної бази "Вагнера" в Целі, Осиповичі, вказує на те, що транспортні засоби, припарковані на території бази і навколо неї, – це переважно сотні легкових автомобілів, невеликих вантажівок і приблизно 35 напівпричепів.

"Сили "Вагнера" в Білорусі не становлять військової загрози для Польщі чи України, поки вони не будуть переозброєні механізованою технікою", – зазначили в ISW.

 Чи небезпечні «вагнерівці» для Польщі та України?