Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

30 лип. 2024 10:28

Останнє оновлення  
31 лип. 2024 10:00
Економіка
0

386

0

Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС

Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС

Факти про АЕС в Україні.


Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС
На фото - Рівненська АЕС

Розвиток атомної енергетики в Україні – є пріоритетним завданням. Таке переконання має міністр енергетики Герман Галущенко, про що неодноразово заявляв. Він дає позитивну відповідь на питання, чи потрібні Україні нові атомні станції, адже, впевнений, лише цей ресурс зможе перекрити дефіцит і не допустити колапсу в економіці. Тому ядерна енергетика держави поповниться новими реакторами – їх будівництво триває на Хмельниччині.

Україна.info зібрала інформацію, скільки атомних електростанцій в Україні. Які з них працюють, що із Запорізькою АЕС та де буде найбільша атомна електростанція у Європі.

Всі атомні електростанції України

  1. Хмельницька
  2. Південноукраїнська
  3. Рівненська
  4. Запорізька
  5. Чорнобильська

Основним принципом роботи кожної є перетворення ядерної енергії на електроенергію. Якщо для роботи ТЕС потрібне органічне паливо, то для перерахованих вище станцій – атомне пальне.

Станом на 2024 рік лише три зі списку працюють для українців. Чорнобильська припинила своє функціонування у грудні 2000-го. Запорізька – перебуває у тимчасовій російській окупації.

Генерувальна потужність АЕС України складає 24,5%. Відомо, що до повномасштабного вторгнення, усі 15 енергоблоків продукували 13 835 МВт. Примітно, що левову долю (6000 МВт) видавала саме захоплена росіянами найпотужніша АЕС України – Запорізька АЕС. Наша держава була у п’ятірці країн Європи за кількістю ядерних реакторів.

Найбільша АЕС України

Саме такий статус у недалекому майбутньому матиме Хмельницька атомна електростанція. У квітні 2024-го року розпочали амбітний проєкт будівництва чотирьох ядерних реакторів. За прогнозами Міненерго, енергоблок №3 планують запустити через три роки, однак блоки №5 та №6 запрацюють не раніше, як через 5-7 років. При спорудженні останніх використовують передову американську технологію АР1000. Вона передбачає нові підходи до безпеки. Наприклад, якщо реактор буде знеструмлений, а генератор з певних причин не зможе працювати, щоб перекрити дефіцит, то АР1000 функціонуватиме ще протягом 72 годин без жодного ризику для об’єкта. Фахівці кажуть, така інновація ще не впроваджувалася навіть у США.

Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС

Якщо амбітний проєкт з будівництва вдасться реалізувати, то найбільша атомна електростанція в Україні Хмельницька АЕС стане найпотужнішою у Європі, маючи 6 ядерних реакторів. Герман Галущенко зазначає, основним її завданням стане перекриття втрати Запорізької АЕС, адже навіть після деокупації на її відновлення та приєднання до енергосистеми підуть роки.

Недобудовані АЕС України

Атомна енергетика в Україні курується державним підприємством «Енергоатом».

70-ті роки минулого століття називають піком розвитку галузі. Фахівці планували побудувати велику кількість електростанцій для того, щоб замістити поставки вугілля, які здійснювалися з Уралу. Проте далеко не всі проєкти вдалося реалізувати. Частину скасували ще на етапі проєктування, інколи місцеві жителі не погоджувалися з обраною локацією.

Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС - фото 2

Станції, які так і не з’явилися:

  • Новоазовська
  • Закарпатська
  • Івано-Франківська
  • Херсонська
  • Славгородська
  • Київська
  • Одеська
  • Харківська
  • Чигиринська
  • Чорнобильська II
  • Кримська

Атомна енергетика України народилася у 1977 році із запуском першого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Перспективний план передбачав, що на території країни буде близько сорока ядерних реакторів.

У 2012 році з’явилася інформація про те, що фахівці визначили нові локації, де можуть бути споруджені станції. У переліку були населені пункти Вінниччини, Харківщини, Черкащини, Чернівеччини, Дніпропетровщини, Запоріжжя. До реалізації задуму так і не дійшло.

Карта атомних електростанцій України (за даними Вікіпедії)

Українські атомні електростанції: недобудовані та діючі АЕС - фото 3