Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

8 квіт. 2024 13:40

Останнє оновлення  
8 квіт. 2024 13:40
Економіка
0

771

0

Будівництво 4 ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС: коли, навіщо і за які гроші

Будівництво 4 ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС: коли, навіщо і за які гроші

Що відомо про будівництво енергоблоків на Хмельницькій АЕС?


Будівництво 4 ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС: коли, навіщо і за які гроші

Хмельницька атомна електростанція отримає нові блоки. Їх будівництво планують розпочати вже цього року. Це дозволить «перекрити» втрату потужностей Запорізької АЕС, яка перебуває в окупації.

Україна.info розповідає, що відомо про амбітний енергетичний проєкт.

Енергоблоки планували будувати за російські гроші

Хмельницька АЕС розташована у Нетішині Хмельницької області. Електростанція має два працюючих атомні реактори, які запустили у 1987 та 2004 роках. План побудови АЕС передбачав чотири енергоблоки, зведення першого розпочалося у 1981-му. Підготували площі для інших трьох. Проте у 1990 році Верховна Рада запровадила мораторій на спорудження АЕС, який діяв три роки. Після його скасування будівельні роботи тривали повільно через нестачу фінансування. Другий енергоблок запустили лише у 2004-му.

Цікаво, що у 2012 році Верховна Рада підтримала закон, який передбачав будівництво енергоблоків № 3 і 4. Передбачалося, що 80% вартості робіт покриють за рахунок кредиту Росії, інші 20% - шляхом підняття тарифу на світло. Та у 2014 Україна вирішила відмовитися від послуг Росатому.

Найкращим варіантом добудови визнали застосування реакторної установки ВВЕР-1000 виробництва компанії Skoda JS (Чехія).

У 2017 році загальний кошторис складав 72,437 млрд грн.

Згідно офіційних джерел, коли роботи на АЕС призупинили, то готовність третього енергоблоку оцінювали у 75%, четвертого – у 28%.

У листопадні 2021 року «Енергоатом» і американська електротехнічна компанія Westinghouse Electric підписали договір про будівництво двох нових атомних енергоблоків для Хмельницької АЕС.

Будівництво 4 ядерних енергоблоків на Хмельницькій АЕС: коли, навіщо і за які гроші

4 додаткові енергоблоки для ХАЕС

На початку 2024-го міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що в основу двох енергоблоків ляже російське обладнання, яке доставлять із Болгарії. Два нові зводитимуть згідно західних технологій, використовуючи обладнання Westinghouse.

Урядовець зазначив, що спорудження всіх чотирьох енергоблоків розпочнуть одночасно влітку або восени.

Сьогодні Україна контролює три атомні електростанції. Вони вироблять 55% всієї електроенергії. Київ хоче збільшити цей показник та компенсувати втрату Запорізької АЕС, яка перебуває на тимчасово окупованій території.

«Якби ми сьогодні отримали корпуси реакторів, я думаю, що пройшло б 2,5 роки, і ми б мали третій реактор на лінії», - пояснив Галущенко.

Визначили місця для нових енергоблоків

2 квітня Кабінет міністрів погодив законопроєкт щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції. Далі його мають проголосувати народні депутати у Раді.

Документом визначено, де саме розміщуватимуться енергоблоки, скільки матимуть реакторів, встановлені загальні вимоги та характеристики.

Очікується, що побудовa двох нових блоків збільшить виробництво електроенергії нa 16 226 млн кВт*год/рік, a відпуск — нa 15 415 млн кВт*год/рік. Їхнє спорудження профінaнсує «Енергоaтом» із зaлученням кредитних можливостей, без використaння коштів з держaвного бюджету Укрaїни.

Замінити потужності Запорізької АЕС

Атомна генерація посідає головну роль для України, оскільки забезпечує виробництво понад 50% електроенергії. Коли вдасться деокупувати Запорізьку АЕС, на її повноцінне віднолвення знадобиться час. Тому нові енергоблоки зможуть замістити потужності ЗАЕС.

«Ми керуємось тим, що економікa і споживaння будуть зростaти, тому нaм потрібні додaдкові потужності. Aтомнa енергетикa вaжливa, вонa зaбезпечує бaзову генерaцію, не зaлежить від погоди і постійно виробляє кіловaт. Це вaжливо для промисловості. Я не бaчу, що нaс мaє щось зупиняти під чaс війни», - наголосив очільник Міненерго. 

Відомо, що ЗАЕС періодично опиняється на межі блекауту через регулярні російські обстріли.

«У цьому випадку слово «тероризм» занадто м’яке. Бо якщо щось станеться, це вплине на увесь світ. Я б дуже не хотів, щоб сталася ядерна аварія, і після цього всі почали говорити - «ми ж були занепокоєні». Це найгірший сценарій. Але є інший шлях - це санкції проти «Росатому», - зазначив міністр.

Нагадаємо, Росія розбомбила 80% потужностей теплових електростанцій ДТЕК.