Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 18 травня
+16
$   39.43
  42.75

15 квіт. 2024 11:45

Останнє оновлення  
15 квіт. 2024 11:45
Економіка
0

2367

0

На Хмельницькій АЕС почали будувати енергоблоки №5 і №6

На Хмельницькій АЕС почали будувати енергоблоки №5 і №6

Це буде найбільша АЕС у Європі.


Фото - Енергоатома

В Україні розпочали будувати нові енергоблоки на Хмельницькій атомній станції. П’ятий блок на ХАЕС стане першим, зведеним за американською технологією АР1000.

Про це повідомляє Енергоатом.

«Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти. Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Очільник Міненерго нагадав, що у співпраці з українськими фахівцями Westinghouse за рекордні строки виготовив новий вид ядерного палива, що зруйнувало російську монополію на ринку.

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

«Особливо гостро це питання постає на тлі незаконного захоплення Запорізької АЕС загарбниками, і тому зараз Україна потребує додаткових енергоблоків. …Ці блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000», – сказала Бріджит Брінк.

Завдяки будівництву ХАЕС-5, ХАЕС-6, після запуску в експлуатацію двох нових блоків №3 та 4 тут, на ХАЕС, потужність цієї станції перевищить потужність ЗАЕС.

Президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман розповів про переваги реакторів АР1000 та зазначив, що Компанія вже запустила шість таких блоків у світі, які здатні успішно експлуатуватись від 60 до 100 років.

На Хмельницькій АЕС почали будувати енергоблоки №5 і №6