Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

28 трав. 2024 11:41

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

423

0

Україна і Бельгія підписали безпекову угоду

Україна і Бельгія підписали безпекову угоду

Угода передбачає надання сучасних винищувачів. 


Фото - ілюстративне

28 травня під час візиту до Бельгії Володимир Зеленський підписав угоду про співпрацю у сфері безпеки між Києвом та Брюсселем. Документ передбачає, зокрема, надання Україні підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди.

Про це президент України повідомив у соцмережі Х.

Угода передбачає щонайменше 977 млн євро військової допомоги Україні від Бельгії цього року, а також зобов'язання Брюсселя надавати Києву підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди.

«Вперше в такій угоді вказана точна кількість винищувачів F-16 – 30 – які будуть поставлені в Україну до 2028 року, причому перші прибудуть вже цього року», – додав він.

Президент зазначив, що угода гарантує своєчасну безпекову допомогу з боку Бельгії, сучасну бронетехніку, обладнання для потреб ВПС та ППО України, морську безпеку, розмінування, участь у коаліції з постачання артилерійських боєприпасів, а також військові тренування.

Зеленський вказав, що документ також передбачає оборонно-промислове співробітництво, підтримку української «формули миру», посилення санкцій проти РФ, відшкодування збитків, правосуддя для агресора, використання заморожених російських активів та відновлення економіки.

Нагадаємо, Україна підписала безпекову угоду з Іспанією.