Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+16
$   39.4
  42.34

19 черв. 2023 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

139

0

Угорщина фактично утримує в ізоляції українських полонених, переданих РФ – МЗС

Угорщина фактично утримує в ізоляції українських полонених, переданих РФ – МЗС

МЗС України вкотре звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених


desktop_n5w2_gallery-photo-3

У МЗС України кажуть, що умови перебування в Угорщині переданих їй із РФ українських полонених не дозволяють говорити про їхній вільний статус, і угорська сторона не йде на конструктивний діалог із Києвом у цьому питанні.

Відповідний коментар опублікував представник МЗС Олег Ніколенко.

"Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт з українськими громадянами не мали успіху. Це, а також інформація, отримана від родичів деяких з них, свідчить про те, що запевнення угорської влади про нібито вільний статус українських захисників в Угорщині не відповідають насправді.

Фактично вони утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування з рідними відбувається у присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту з посольством України. Спроби української сторони налагодити конструктивний діалог із угорською владою офіційними дипломатичними каналами, на жаль, ігноруються", – заявив Ніколенко.

Він зазначив, що такі дії Будапешта ставлять під сумнів задекларовані гуманітарні мотиви вивезення українців до Угорщини та можуть кваліфікуватись як порушення положень Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

"МЗС України вкотре звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених, щоб він міг оцінити їхній фізичний та психологічний стан, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу", - додав спікер.

Перед цим радник уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, також коментував, що перспективи повернення додому цих 11 українців залишаються невизначеними.

Нагадаємо, російська церква передала Угорщині полонених – без погодження з Україною.

9 черв. 2023 07:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

258

0
Російська церква передала Угорщині полонених – без погодження з Україною

В Угорщину передали 11 українських військовополонених


image

Російська православна церква та її патріарх Кирило (Гундяєв) передали Угорщині українських військовополонених без погодження з Україною. Йдеться про 11 осіб.

Про це повідомили на сайті Московського патріархату. Передача відбулася 8 червня.

"8 червня 2023 року з благословення святійшого патріарха Московського і всієї Русі Кирила за посередництва Російської православної церкви в межах міжцерковної співпраці на прохання угорської сторони відбулася передача Угорщині групи українських військовополонених закарпатського походження, котрі брали участь у бойових діях", – ідеться у повідомленні.

Раніше видання РБК-Україна з посиланням на власні джерела зазначило, що одним із посередників процесу виступить благодійна організація Мальтійська служба допомоги Суверенного ордену госпітальєрів.

Як зазначило джерело, доцільність такої передачі обумовлена нібито "закарпатським походженням" військових.

"Важливо розуміти, що всі згадані військові – українські громадяни, а тому переміщення їх у будь-яку третю країну неможливе без згоди та безпосередньої участі України", – наголосило джерело.