Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+11
$   41.02
  45.56

18 черв. 2024 17:00

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

555

0

Собака вирвав шмат щоки – у Львові провели складну операцію, щоб врятувати чоловіку обличчя

Собака вирвав шмат щоки – у Львові провели складну операцію, щоб врятувати чоловіку обличчя

Щелепно-лицьові хірурги пересадили шкіру з підборіддя.


Фото - зі сторінки ПМОЛ

У Львові щелепно-лицьові хірурги виконали складну операцію, аби допомогти чоловікові, на якого накинувся безпритульний пес. На обличчі потерпілого утворилася чимала дірка.

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Того дня, коли стався напад, 67-річний мешканець міста Золочів Львівської області Ігор Єдинович йшов навідати сина-захисника. Той саме повернувся з фронту додому – на реабілітацію після контузії. Син мешкає на околиці, а шлях до нього – через залізничний вокзал. Батько вирішив скоротити дорогу і попрямував через закинуте будівництво. Там він зустрів величезну зграю безпритульних собак – понад 20.

«Один зі здорових псів кинувся на чоловіка. Цілив просто в шию. Пан Ігор встиг зреагувати, вивернувся та таким чином уникнув смертельного укусу. Однак собака все ж зумів дотягнутися до лиця і вирвав шмат щоки.

На обличчі чоловіка утворився чималий дефект – дірка розміром 5 на 6 сантиметрів. Тож місцеві медики вирішили екстрено відправляти пацієнта на Львів - у Центр голови та шиї лікарні Святого Пантелеймона» - розповідають у Першому медичному.

Собака вирвав шмат щоки – у Львові провели складну операцію, щоб врятувати чоловіку обличчя

Пана Ігоря привезли каретою «швидкої». Щелепно-лицеві хірурги кажуть, що в таких випадках оперувати треба якомога скоріше, адже кусані рани є інфікованими і не терплять зволікань. Їх потрібно закривати в перші дві доби після укусу.

Спеціалісти Центру голови та шиї спершу збиралися закрити дефект на обличчі пацієнта клаптем на судинній ніжці – з його ж передпліччя. Утім після ретельного обстеження судин побачили, що кровопостачання цієї ділянки є недостатнім для проведення успішної операції. Тож було ухвалено рішення компенсувати дефект клаптем з підборіддя.

«Це доволі складне оперативне втручання. Адже треба пересадити острівцевий клапоть на судинній ніжці. Спершу нам потрібно було виділити судини шиї: лицеві артерію та вену, а також підборідкові артерію та вену. Ці судини є досить тоненькими – до 1 мм в діаметрі. І якщо ми пошкодимо бодай одну з них, то цей клапоть буде нежиттєздатним. Але, з огляду на наш досвід оперування подібних дефектів, нам і на цей раз вдалося не пошкодити жодну з судин. Складне реконструктивне втручання минуло успішно», – розповідає про хід операції Олег Ковтуняк, завідувач Центру голови та шиї.

Собака вирвав шмат щоки – у Львові провели складну операцію, щоб врятувати чоловіку обличчя - фото 2

Уже на 6-ту добу після операції хірурги констатували: відторгнення немає, клапоть прижився і пан Ігор його добре відчуває. Тож медикам вдалося досягнути не лише естетичного, а і функціонального ефекту.

Нагадаємо, на Львівщині хлопчик впав з велосипеда та міг загинути від розриву кишківника.