Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 28 вересня
+19
$   41.17
  45.95

23 верес. 2024 14:49

Останнє оновлення  
23 верес. 2024 14:49
Технології та наука
0

330

0

Що таке ядерна зима та чи виживуть в її умовах люди?

Що таке ядерна зима та чи виживуть в її умовах люди?

Коли може настати ядерна зима: причини і наслідки.


Фото - ілюстративне

Ядерна зима. Таку назву отримала гіпотетична природна катастрофа, що глобально змінила стан клімату на Землі внаслідок масштабного використання ядерної зброї. За таким сценарієм відбудеться викид у стратосферу дуже великої кількості сажі і диму. Якщо здетонує 30-40% наявних у світі ядерних бомб, масштабні пожежі охоплять планету. Проведені у 70-х роках дослідження говорять, що великі обсяги викидів оксидів азоту, які фіксують після ядерних вибухів, ослаблюють озоновий шар Землі. Хмари пилу у верхніх шарах атмосфери закриють сонце і призведуть до охолодження повітряних мас.

Ядерна зима: її наслідки

Найімовірніше, відбудеться падіння температури на 20-40°С. Скільки триватиме ядерна зима і ядерна ніч, залежить від сукупності ядерних вибухів. Найгірший варіант говорить про два роки темряви.

Низькі температури і випадання радіоактивних опадів практично зупинять процес фотосинтезу. Майже вся земна фауна і флора будуть знищені. Зниження середньорічної температури навіть не на 20° - 40°С, а «всього» на 6° - 7°С рівнозначно повній загибелі врожаїв.

Тому людям, яким вдасться пережити перший удар, доведеться зустрітися із такими наслідками:

  • арктичний холод;
  • висока радіація;
  • зруйнована промисловість;
  • знищена медицина та інфраструктура загалом;
  • припиняться будь-яке постачання їжі;
  • загинуть посіви;
  • ті, хто виживуть, матимуть жахливий психологічний стан;
  • колосальні людські жертви;
  • голод;
  • хвороби.

Що таке ядерна зима та чи виживуть в її умовах люди?

Рослина, яка зможе врятувати людство

За даними міжнародної групи дослідників, морські водорості зможуть допомогти людству врятуватися від голодної смерті під час ядерної війни. Таке твердження опублікувало видання Phys.org.

Вчені зазначають, що ядерні вибухи, падіння астероїда або одночасне виверження кількох великих вулканів зменшать кількість сонячного світла, що призведе до знищення сільського господарства. Людству, яке виживе, доведеться шукати джерела їжі. Найкращим варіантом вважають морські водорості, які здатні швидко рости при різних природних умовах.

На думку фахівців, водорості мають хорошу стійкість до подразників, аби вижити в океанічних глибинах під час великої ядерної війни. Їм потрібна невелика кількість сонячного світла, щоб забезпечувати фотосинтез.

Разом з цим, вчені визнають, що водорості зможуть покрити лише 15% раціону людей, оскільки мають високий вміст йоду.

Загроза ядерної зими

Рдіація непомітна і не до кінця зрозуміла. Що таке ядерна зима, не всі можуть осягнути. Однак багаторічну зиму і ніч уявити може кожен - ця «страшилка» стала підґрунтям, на якому уже два десятиліття успішно годуються фантасти, що лякають нас черговим кінцем світу, і «борці за мир», що закликають великі держави відмовитися від ядерного арсеналу.

Головною заслугою авторів теорії «ядерної зими» можна вважати те, що вони відкрили людям очі на небезпеку непрямих ефектів ядерних ударів, які можуть бути набагато небезпечніше прямих (ударної хвилі, проникаючої радіації та ін.). Не можна виключати, що ядерна війна спровокує і інші вторинні ефекти, про які поки нічого не відомо. Можлива чи ні «ядерна зима», остаточно можна буде сказати тільки після «експерименту». Провести який, сподіваємося, не прийде в голову жодномубожевільномуекспериментатору.