Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

19 лип. 2024 13:16

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Здоров'я
0

455

0

Що таке детокс та чи допомагає він чистити організм?

Що таке детокс та чи допомагає він чистити організм?

Чи можна «очистити» організм за допомогою напоїв?


Стародавні єгиптяни зазначали про те, що людина «брудна із середини». Покоління часів СРСР практикувало різні методи, щоб очистити організм від шлаків, у сучасному світі говорять про детокс. До речі, такий термін дійсно існує у медицині, проте до тепер від стосувався осіб, який «очищають» від наркотиків чи алкоголю. Детокс-дієти популярні по всьому світі і в Україні зокрема.

Концепція, яку закладають у цей термін, констатує, що протягом життя організм людини поступово накопичує різноманітні токсини і так звані шлаки, які шкодять його нормальному функціонуванню. Якщо не позбуватися їх, то негативні прояви спростерігатимуться на шкірі, травній системі і навіть запахові тіла. Для того, щоб побороти токсини, пропонують різні детокс-дієти.

У МОЗ розповідають, що людське тіло, насправді, займається самоочищенням. Головним органом, що відповідає за детокс організму, є печінка. Вона «фільтрує» внутрішнє середовище.

Окрема увага до спеціальних ферментів, котрі вирішують проблему «очищення». Їх помічниками стають вітаміни та амінокислоти. Після певних процесів токсини виводяться на поверхню з водою. Саме тому теорія про те, що детокс-напої, якими «заливають токсини», щось знешкоджують, хибна.

Як правило, токсини звинувачують у тому, що вони продукують висипання на шкірі, погіршують якість дихання, спричиняють випадіння волосся або ламкість нігтів. Проте справжні причини таких симптомів можуть бути зовсім іншими. Найчастіше після здачі аналізів резюмують нестачу вітамінів та «збій» у гормонах.

Напевно, кожен хоч раз чув фразу, про те, що «шлаки забивають судини». Насправді ж цьому є медичне пояснення – діагноз «атеросклероз». Його спричиняють шкідливі звички такі як куріння, нездорове харчування і сидячий спосіб життя.

Можливо, для когось буде відкриттям той факт, що детокс в домашніх умовах не допоможе знищити бактерії у «брудному кишківнику». Медики наголошують, що бактерії невід’ємна складова кожного організму. А проблеми із травленням спричиняють не тільки патогенні бактерії, але й алергії, нездорова їжа, гіподинамія, недостатня кількість води та нестача клітковини у раціоні.

Що таке детокс та чи допомагає він чистити організм?

Чи допомагає детокс для схуднення?

Якщо протягом тижня дотримуватися спеціальної діяти, то дійсно, можна побачити приємні результати. Голод, втрата великої кількості води і промивання кишечника зроблять свою справу.

Однак не варто забувати і про «мінуси». Детокс програма схуднення може негативно відобразитися на здоров’ї вашого кишківника. До того ж, вживання великої кількості непастеризованих соків може навіть призвести до отруєння. А голодування протягом тривалого часу спричиняє чимало негативних наслідків, аж до втрати свідомості та коми.

Тому фахівці радять не засмічуватися тим, хто «свято вірив» у цілющі властивості очищення організму. Визнають, такі процеси мають деяких науковий сенс. Зокрема, у каві, темних ягодах, сої, капусті, зелені, яйцях, кориці, овочах та спеціях дійсно є компоненти, які відповідають за детоксикацію.

Детокс-харчування, яке дійсно працює

  • Не вживайте продукти, які засмічують вас із середини. Наприклад, фастфуд.
  • Надавайте перевагу овочам і фруктам. Це зробить справжній детокс печінки, а ще – кишківника і стану шкіри.
  • Мінімізуйте кількість алкоголю.
  • Відмовтеся від паління, адже під час куріння ваш організм має завдання утилізувати велику кількість шкідливих речовин.
  • Спорт – один із найкращих засобів для «очищення судин» та покращення самочуття.
  • Продукти, які допоможуть організму запустити власні «станції очищення».
  • Пророщені злакові та бобові: пшениця, соя, овес.
  • Огірки.
  • Столові буряки.
  • Багата на вітаміни і йод морська капуста.
  • Джерело вітаміну С – цитрусові.
  • Яблука.
  • Виноград.
  • Броколі.
  • Солодкий перець.
  • Сухофрукти.

Читайте також: 

Кавун: про користь, нітрати і маловідомі факти

Натуральні солодощі: чим корисні фініки для організму