Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

11 берез. 2024 14:05

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

510

0

Російські школи мають методички з «перевиховання» викрадених українських дітей

Російські школи мають методички з «перевиховання» викрадених українських дітей

Проте серед освітян є побоювання, що українські діти можуть стати потенційними терористами в Росії.


Фото - ілюстративне

Влада Росії сформувала систему «перевиховання» та цифрового контролю над дітьми, яких вивезли з України на початку великого вторгнення. Про це йдеться у розслідуванні видання «Медуза», яке мало можливість вивчити документи російського міносвіти та поговорило з чиновниками на умовах анонімності.

Обидва джерела підтверджують, що йдеться про програму індоктринації українських дітей. Їх запевняють, що вони вже ніколи не зможуть повернутися назад. Але серед чиновників присутні побоювання, що українські діти все ж збережуть ненависть до Росії. А коли стануть дорослими – виступатимуть проти діючої влади.

Сaме мaсове вивезення дітей, яке укрaїнськa влaдa нaзивaє депортaцією, стaло причиною для оголошення Міжнaродним кримінaльним судом ордерів нa aрешт президентa Росії Володимирa Путінa тa уповновaженої з прaв дитини в Росії Мaрії Львової-Бєлової.

Російські вчителі отримали завдання здійснити «переорієнтацію та забезпечити російську ідентичність підростаючому поколінню» на окупованих територіях України. Їх виховання має здійснюватися на основі російських «духовно-моральних цінностей» та позбавлення «деструктивної ідеології».

Про цю «ідеологію», зокрема, йдеться в методичці під назвою «Профілактика конфліктів, проявів екстремізму і тероризму в полікультурному освітньому середовищі» і в словнику, що додається до неї. Там наведено слова та висловлювання, що можуть звучати з вуст українських дітей і вважатимуться проявом націоналістичної ідеології. Зокрема і привітання «Слава Україні» та різні негативні судження щодо РФ і росіян.

В іншому посібнику під назвою «Супровід підлітків, які прибули із зон ведення бойових дій» вказано, що такі діти можуть виявляти «протест», «примхливість», «недовіру до дорослих» і взагалі не дивитися на події «очима нейтрального спостерігача». У методичці говориться: якщо батьки дитини загинули чи зникли безвісти, то педагог має прямо розповісти дитині про їхню смерть і дати «пережити емоцію». Причину переселення дітей із України слід пояснювати «ускладненням геополітичної обстановки».

Після завершення навчання у школі діти повинні мати «російську ідентичність», говориться у документах. Школяр має отримати «почуття гордості за свою країну, патріотизм, почуття приналежності до країни». Якою саме державою належить пишатися, в рекомендаціях не уточнюється.

Кілька вчителів, з якими поговорила «Медуза», зазначають, що методичні рекомендації не завжди використовують на практиці. Серед освітян поширена думка, що українські діти – потенційні терористи. «Ми ж не дебіли – і розуміємо, що Росія не приходила до України «з миром і добром». І що діти, яких звідти вивезли у вороже середовище, можуть почати протидіяти», – сказав співрозмовник.

«Медуза» також вивчила звіти Міносвіти «з виявлення та влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків» за три квартали 2023 року і, як стверджує, виявила свідчення всиновлення дітей із окупованих українських територій, – за документами, йдеться про щонайменше десятки дітей. Львова-Бєлова раніше заявляла, що росіяни не можуть усиновити дитину з цих територій, лише взяти її під опіку.