Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

19 лют. 2024 10:45

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

207

0

Росіяни пішли у наступ на трьох напрямках. Що дозволило їм «зібрати сили»

Росіяни пішли у наступ на трьох напрямках. Що дозволило їм «зібрати сили»

Аналітики і військові оцінили ситуацію на фронті. 


Мапа - DeepSate

Російські військовослужбовці почали активні наступальні дії на трьох напрямках. За твердженням Інституту вивчення війни, їм це вдалося через затримку з наданням допомоги Україні західними партнерами.

Де наступають росіяни?

  • Вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп'янська та Лиману.
  • В Авдіївці та навколо неї.
  • Поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

Аналітики DeepState припускають, що ворог може спробувати вийти на оперативний простір західніше Авдіївки або сконцентруватися на Куп'янську, Часовому Ярі чи Роботиному.

«Авдіївський відтинок. Ворог пробував штурмувати біля Ласточкиного значним числом піхоти, але всі ці спроби виявилися невдалими. Зараз противник проводить накопичення по посадках і поновить штурмові дії вже в найближчі дні. Росіяни атакують в Первомайському та впритул підійшли до Невельського. Біля Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки тривають бої, противник посилив тиск на Сили оборони.

Бердянський відтинок — активізувався ворог і біля Новодонецького, бої тривають.

Запорізький відтинок — росіяни розпочали масовану атаку від Роботиного до Вербового. Біля Вербового їм вдалося пробити оборону, зараз Сили оборони України намагаються ліквідувати цю проблему. Інтенсивність дещо спала. Частина окупантів змогла прорватися у Роботине, але більшість була ліквідована», - зазначають аналітики.

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

В зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському напрямку ворог 2 рази намагався атакувати позиції наших військ в районі Табаївки Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак противника поблизу Білогорівки Луганської області, Тернів та південно-східніше Виїмки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 8 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки, Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 5 атак ворога біля Новобахмутівки, Ласточкиного та Первомайського  Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди, Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 18 разів намагалися прорвати оборону наших військ.

На Новопавлівському напрямку наступальних (штурмових) дій противника не відмічено.

На Запорізькому напрямку ворог 10 разівбезуспішно намагався атакувати позиції наших військ в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ «Одеса» на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 16 безуспішних штурмів.

Водночас, наші воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Чому росіяни змогли піти у наступ?

За оцінками ISW затримки з наданням західної допомоги у сфері безпеки, а саме артилерійських боєприпасів та критично важливих систем протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу.

Критична нестача обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська розосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією.

Вони розпочали наступ за межами Авдіївки - вздовж кордону Харківської та Луганської областей з початку січня 2024 року і в західній частині Запорізької області впродовж останніх 48 годин.

ISW вважає, що цей російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Україна постраждає, якщо просто окопається і намагатиметься оборонятися до кінця 2024 року, як за це виступають деякі західні держави та аналітики.