Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 04 травня
+17
$   39.4
  42.34

29 лют. 2024 15:33

Останнє оновлення  
29 лют. 2024 15:33
Події
0

228

0

Росія може прорвати українську лінію оборони цього літа, Путін не відмовився від Києва і Одеси – Bloomberg

Росія може прорвати українську лінію оборони цього літа, Путін не відмовився від Києва і Одеси – Bloomberg

Чи зможе Росія повторити великий наступ?


Фото - зі сторінки В.Зеленського у Фб

Оцінки ситуації на театрі війни в Україні стають все похмурішими. Сили оборони намагаються стримувати атаки росіян, разом з тим, розподіляючи дефіцитні боєприпаси.

У четвер Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що командири на передовій припустилися помилок, які посили проблеми, зокрема навколо Авдіївки. Для укріплення позицій на напрямок відправили більше сил та зброї.

Песимізм серед України та її союзників посилювався протягом кількох тижнів, оскільки вони бачили, як російські війська перехопили ініціативу на лінії фронту, а дуже необхідна допомога від США досі «застрягла» у Конгресі. Падіння Авдіївки та кількох прилеглих сіл викликає побоювання, що оборона Києва може не витримати, розповідає Bloomberg.

Ці втрати мають стати тривожним дзвінком для союзників України, сказав європейський чиновник, що спілкувався з журналістами видання.

«Україна може почати програвати війну цього року», — пояснив американський військовий аналітик Майкл Кофман.

Дані української розвідки свідчать про те, що президент РФ Володимир Путін досі не відмовивсявід своєї першочергової цілі– захопити великі міста, включаючи Одесу та Київ.

Росія може прорвати українську лінію оборони цього літа, Путін не відмовився від Києва і Одеси – Bloomberg

Якби росіянам вдалося б досягти Одеси, вони змогли б перерізати ключові шляхи експорту зерна України через Чорне море, а також відкрити доступ до Молдови. У середу сепаратисти невизнаного Придністров’я вже звернулися до Кремля за політичною підтримкою.

Залежно від результатів нинішньої кампанії, Росія прийме рішення що робити далі: повільно просуватися або ж накопичити ресурси і завдати більшого удару, щоб прорвати українські лінії оборони вже цього літа.

У четвер Володимир Путін під час звернення до своїх Федеральних зборів повторив, що планує досягти мети, поставленої на початку вторгнення. Цілі залишаються незмінними із 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський заявив у неділю, що брак боєприпасів впливає на ситуацію на полі бою, і попередив, що Росія планує новий наступ навесні або на початку літа.

Оскільки Силам оборони України нагально потрібно значно більше боєприпасів, то деякі союзники на чолі з Чехією розглядають варіант придбати близько 800 000 артилерійських снарядів за межами ЄС.

Росія може прорвати українську лінію оборони цього літа, Путін не відмовився від Києва і Одеси – Bloomberg - фото 2

Разом з цим великий наступ стане викликом для Москви, адже два роки війни значно виснажили її військові можливості. Під час повномасштабного вторгнення Кремль не зміг взяти Київ, Харків та Одесу протягом першого місяця.

Україні не вистачає снарядів, проте і Росії для запланованих дій потрібно значно більше ресурсів: важких танків, солдат, різних транспортних засобів. Наразі Москва лише працює над збільшенням військового виробництва у своїх регіонах.

Путін «має більше артилерії, у нього є можливість щомісяця замінювати певну кількість ракет, які він використовує, але він не досяг повного успіху з точки зору збільшення, наприклад, танків і бронетехніки», — сказав адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО.

Під час взяття Авдіївки росіяни втратили велику кількість живої сили.

«Співвідношення один до семи означає, що йому знадобиться багато сил, щоб перемогти українців», – додав Бауер.

Стратегія України полягає в тому, щоб максимально утримати лінію фронту до другої половини року, коли вона може отримати винищувачі F-16. До того періоду також має зрости виробництво західних боєприпасів. Це дозволить Києву спланувати ще один можливий контрнаступ у 2025 році.