Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+23
$   41.1
  44.63

27 січ. 2024 09:43

Останнє оновлення  
27 січ. 2024 09:43
Здоров'я
0

1125

0

Репродуктивні клітини військових у разі загибелі не утилізовуватимуть — Рада внесе правки

Репродуктивні клітини військових у разі загибелі не утилізовуватимуть — Рада внесе правки

Зміни до Цивільного кодексу плануються як невідкладна поправка на найближчому засіданні ВР.


Клініки не утилізовуватимуть репродуктивні клітини військовослужбовців у разі їхньої загибелі.

Про це повідомив голова Комітету з питань здоровʼя нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, закон 3496-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права військовослужбовців та інших осіб на біологічне батьківство (материнство)» стосувався військовослужбовців, які через травму втратили можливість мати дітей.

Питання загиблих захисників документ не враховував, бо це, за словами Радуцького, суперечило статті 248 Цивільного кодексу України, яка передбачає припинення представництва за довіреністю після смерті довірителя.

Тому до 23 березня 2024 року (дата, коли обговорюваний закон має вступити в дію) Рада ухвалить зміни до Цивільного кодексу, що враховуватимуть інтереси сімей загиблих воїнів, каже Радуцький.

Зміни до Цивільного кодексу плануються як невідкладна поправка на найближчому засіданні ВР.

Тобто до 23 березня цей закон ще не діятиме, тож клініки не будуть утилізовувати сперму й яйцеклітини загиблих захисників і захисниць. До цього часу депутати мають внести зміни, які унеможливлять це й після 23 березня.

 

22 листоп. 2023 12:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
1

150

0
Українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках

Медики наголошували, що в такої ініціативи безліч плюсів, серед яких збереження українського генофонду


318656646_144944161640227_6309208329639160156_n

Українські військові зможуть безплатно зберігати репродуктивні клітини у кріобанках.

22 листопада Парламент підтримав в цілому законопроєкт щодо створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції. «За» проголосував 271 народний депутат.

«Поранення позбавляють цих громадян можливостей стати біологічними батьками, що значно обмежує право на батьківство або материнство. Ця проблема особливо актуальна для молодих людей», – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Документ на державному рівні гарантує і забезпечує таку можливість стати біологічним  батьком чи матір'ю для захисників та захисниць України,  які зазнали поранення. Законопроєкт дозволить коштом держави заморожувати та зберігати яйцеклітини та сперматозоїди. 

Медики наголошували, що в такої ініціативи безліч плюсів, серед яких збереження українського генофонду. У пояснювальній записці наголошується: законопроєкт не передбачає запровадження державних заходів щодо забезпечення посмертного батьківства/материнства.

На всю країну є 3 державні клініки, які зараз можуть займатися забором та кріозаморозкою біологічного матеріалу. Потужності приватних клінік значно більші. На сьогодні ринкова вартість консервації і зберігання сперми – від 10 тисяч гривень на рік, яйцеклітин – від 40 тисяч.