Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 24 квітня
+10
$   39.59
  42.26

10 трав. 2023 15:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

99

0

Путін запровадив безвіз для грузин. Як відреагували в Тбілісі?

Путін запровадив безвіз для грузин. Як відреагували в Тбілісі?

Перевізники готуються до відновлення польотів і збираються щотижня виконуватимуть 7 прямих рейсів


Грузия1

Президент Росії Володимир Путін підписав указ і скасував з 15 травня 2023 року візовий режим для громадян Грузії, а також скасував заборону на повітряні перевезення з Росії до Грузії, що діяла з червня 2019 року.

Мінтранс Росії вже заявив, що перевізники готуються до відновлення польотів і збираються щотижня виконуватимуть 7 прямих рейсів з Москви до Тбілісі і назад, пише Бабель.

На це рішення відреагувала президент Грузії Саломе Зурабішвілі: «Чергова російська провокація. Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприпустимі, поки Росія продовжує агресію проти України та окупує нашу територію».

Видання пояснює, що авіасполучення між Росією та Грузією зупинили влітку 2019 року з ініціативи РФ. Причиною тому став скандал , коли російська делегація у червні прибула до Грузії на сесію Міжпарламентської асамблеї православʼя — тоді російський депутат, член Комуністичної партії Сергій Гаврилов, відкрив сесію асамблеї, сидячи у кріслі спікера парламенту Грузії. Депутати блокували трибуну й фактично зірвали заходи. Опозиціонери заявили, що влада Грузії вчинила акт зради, оскільки впустила в країну і надала почесне місце в парламенті політику, який підтримує незалежність Південної Осетії і брав участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році. У Тбілісі почались масові протести через таку поведінку Гаврилова.