Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

16 черв. 2023 10:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

170

0

Після катастрофи на ГЕС вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів більше норми – Ляшко

Після катастрофи на ГЕС вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів більше норми – Ляшко

У 28 тисяч разів було перевищення по певних показниках.


20211214115847-6165

Вся акваторія Дніпра нижче за дамбу Каховської ГЕС забруднена. За певними показниками вода у річці забруднена у 28 тисяч разів більше за норму.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю ВВС.

Він знову повторив, що жодного випадку холери на затоплених територіях півдня не зафіксовано. Однак ризики є, оскільки було підтоплено велику кількість каналізаційних споруд, скотомогильників, вигрібних ям: якщо забруднена вода потрапить у мережі водопостачання, це може призвести до спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань. Спочатку, пояснив Ляшко, це можуть бути гострі кишкові інфекції, друга хвиля – вірусні, зокрема гепатити та холера, третя – паразитози.

Якщо люди порушуватимуть санітарно-епідемічні норми, то можуть заразитися.

На запитання «Тобто вода у Дніпрі забруднена в десятки тисяч разів більше за норму» Ляшко відповів: «Так. У 28 тисяч разів було перевищення по певних показниках. Тому заборонене купання, вилов риби, не можна пити цю воду, поїти скот. Коли людина буде купатися в такій воді, то потенційно може виникнути захворювання. Очисні споруди перейшли на екстрені режими дезінфекції. Посилено моніторинг щодо якості води у водопровідній мережі, щоб не пропустити спалах».

Вода забруднена, зазначив він, у всій акваторії нижче за Каховську греблю. Купатись не можна там, а також на українському узбережжі Чорного моря.

Ляшко також прокоментував ризик появи на затоплених територіях сибірської виразки: він оцінив його як низький.

 

13 черв. 2023 17:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

143

0
В Україні не виявлено випадків холери - головний санітарний лікар

Епідемічна ситуація прогнозована та керована, - кажутьу МОЗ


FB_IMG_1686665385103

В Україні не виявлено випадків холери.

Про це у Фейсбуці повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Дійсно, на підтоплених територіях внаслідок руйнування Каховської ГЕС існують ризики погіршення ситуації по інфекційним захворюванням, зокрема і холери.

Лабораторні дослідження питної води здійснюються усіма відомствами і службами", - зазначив чиновник.

За його словами, протиепідемічною службою в Херсонській області було сформовано 32 моніторингових точки дослідження питної води та з поверхневих водойм.

За підсумками проведених досліджень, вода, яка подається або підвозиться населенню, бутильована вода, відповідає Державним санітарним правилам та нормам та є безпечною для споживання.

"Враховуючи широку зону підтоплення та невідповідність нормам поверхневої води по мікробіологічним показникам – критично важливо зараз не використовувати індивідуальні криниці, каптажі, колодязі на територіях, які звільняються від повені", - наголосив Кузін. 

Станом на зараз, в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Усі результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, - негативні. Про це наголошує головний санітарний лікар. 

Епідемічна ситуація прогнозована та керована.

На Херсонщині забезпечено посилено епідеміологічний нагляд:

  • Сформовані відповідні протиепідемічні бригади та групи хімічного спостереження для забезпечення досліджень та контролю за станом питної води, води поверхневих водойм та альтернативних джерел водопостачання. Дослідження проводяться на щоденній основі;
  • Сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм (річкової та морської) вздовж по руслу та морському узбережжю.
  • Моніторинг циркуляції збудника холери у довкіллі та серед хворих гострими кишковими інфекціями починаються кожного року з 1 червня по вересень місяць;
  • Сформовано запас таблеток для дезінфекції питної води, яких вистачить щонайменше на кілька місяців. В наявності діагностичні засоби (ПЛР та швидкі) тести для діагностики холери.