Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

10 січ. 2024 15:39

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 15:39
Події
0

92

0

Підозру отримав експослушник УПЦ МП, що виправдовував окупацію Донбасу

Підозру отримав експослушник УПЦ МП, що виправдовував окупацію Донбасу

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено мобільний телефон із доказами його злочинних дій.


Служба безпеки зібрала доказову базу на колишнього послушника Києво-Печерської лаври, який причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь Росії.

Будучи кліриком УПЦ (МП), фігурант виправдовував збройну агресію РФ і тимчасову окупацію частини території України, у тому числі Донецька та Луганська.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Також фігурант публічно поширив фейки про українських оборонців на східному фронті та назвав повномасштабну агресію РФ «загостренням конфлікту» між Росією та Україною.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти його підривної діяльності проти державної безпеки України.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено мобільний телефон із доказами його злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину, у тому числі перевіряються факти можливої співпраці представника УПЦ (МП) з російськими спецслужбами.

Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми із конфіскацією майна.

 

10 січ. 2024 10:43

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 10:43
Події
0

84

0
Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя

Зловмисника цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ.


Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента головного управління генерального штабу Збройних Сил Росії, відомого як ГРУ, який діяв у Запоріжжі.

Як повідомили в СБУ, зловмисник намагався виявити та передати росіянам геолокації місцевих підприємств оборонно-промислового комплексу України. в першу чергу, його цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ.

Також чоловік відслідковував місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки Сил оборони на території Запоріжжя.

«Він об’їжджав місто на громадському транспорті та приховано фіксував інфраструктурні об’єкти, які, на його думку, могли використовувати для базування українських військ або виробництва засобів ураження», – кажуть в СБУ.

Співробітники СБУ затримали його у власному помешканні. У нього вилучили мобільний телефон, який він застосовував для фото- і відеозйомки українських об’єктів та комунікації з ГРУ.

За даними слідства, фігурантом є ексзаступник начальника відділу колишнього обласного управління МВС, який у 2014 році звільнився зі служби. На початку повномасштабного вторгнення його завербував кадровий військовий Міноборони РФ, з яким вони ще за часів СРСР разом здобували вищу освіту.

А вже восени 2023 року цей агент приступив до активного виконання ворожих завдань.

«Для комунікації з агресором фігурант використовував анонімний чат у популярному месенджері, а передачу відомостей здійснював зашифрованими словами, відпрацьованими заздалегідь», – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи ЗапоріжжяЗатримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 2Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 3Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 4Затримали експравоохоронця, який «полював» на оборонні заводи Запоріжжя - фото 5