Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+20
$   41.44
  46.24

27 берез. 2024 09:46

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Події
0

151

0

ООН: Росія продовжує катувати та страчувати українських військовополонених

ООН: Росія продовжує катувати та страчувати українських військовополонених

Більш ніж половина з українських військовополонених зазнали сексуального насильства.


Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) оприлюднила нові дані про катування росіянами українських військовополонених. За три місяці відомо про страту понад 30 українських військовополонених.

Про це йдеться на сайті ООН.

«Кожен з раніше опитаних українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці та посадовці катували їх у неволі, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства», – каже голова ММПЛУ Даніель Белль.

Більшість колишніх військовополонених також розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, а також те, що вони були позбавлені належного харчування й медичної допомоги.

ММПЛУ також зафіксувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених. У 12 окремих випадках – у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року. Додають, що це значно більше, ніж за будь-який попередній період.

У тримісячному звіті детально описано продовження практики насильства проти цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях України. В ООН акцентують увагу на вбивствах цивільних осіб, свавільних затриманнях та обмеженні свободи слова.

У жовтні минулого року, ООН зафіксувала шість випадків позасудових страт українських військовополонених.