Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 28 квітня
+20
$   39.6
  42.44

30 січ. 2024 17:17

Останнє оновлення  
30 січ. 2024 17:17
Культура
0

1092

0

Найбільший художній музей Фінляндії визнав, що Ілля Рєпін – українець

Найбільший художній музей Фінляндії визнав, що Ілля Рєпін – українець

Батько художника походив із козацького роду на прізвисько Ріпа


У Фінляндії найбільший музей країни Атенеум визнав, що Ілля Рєпін – український, а не російський художник. Відповідний підпис з’явився під його зображенням.

Про це повідомляє місцеве видання Suomen Kuvalehti.

У 2021 році фінський музей у співпраці з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва провів велику виставку робіт Рєпіна. На ній розповідалося про те, що художник народився на території сучасної України, але представляли його як росіянина. Відтоді українці зверталися до музею з наміром відновити історичну справедливість.

5 серпня 1844 у Чугуєві на Харківщині народився знаменитий художник, автор картини "Запорожці пишуть листа турецькому султану"  Ілля Юхимович Рєпін.

Батько художника походив із козацького роду на прізвисько Ріпа. Відслуживши 27 років, він  вийшов у відставку і одружився з Тетяною Бочаровою, теж із родини військових поселенців, і зайнявся розведенням племінних коней. Родина була досить заможною. Бабуся художника тримала постоялий двір.

1 січ. 2024 16:00

Останнє оновлення  
1 січ. 2024 16:04
Події
0

182

0
Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь

Збитки оцінюють у понад 2 мільйони гривень. Це лише вартість самої будівлі. 


Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь
Фото - Андрія Садового

В ніч на 1 січня росіяни ударів безпілотниками по Львівській області. внаслідок падіння уламків дрона, у Львові повністю зруйновано музей головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Як повідомили у Львівському історичному музеї, деякі речі генерала втрачені. Однак більшість експонатів – 600 одиниць – на початку повномасштабної війни евакуювали до безпечного місця.

Зокрема, згоріли стіл, крісла, фотель, фортепіано Шухевича. Також втрачено погруддя головнокомандувача УПА авторства Михайла Черешньовського та скульптура голови Організації українських націоналістів (революційної) Степана Бандери авторства Ярослава Троцька.

Збитки оцінюють у 2 мільйони 258 тисяч гривень. Це лише вартість самої будівлі. Натомість втрати через згоріле майно ще підраховують.

Внаслідок події травмованих та загиблих немає.

Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідьЗгоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь - фото 2Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь - фото 3Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь - фото 4Згоріли лише деякі речі генерала: більшість експонатів із музею Шухевича евакуювали заздалегідь - фото 5