Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
вт, 07 травня
+8
$   39.3
  42.31

15 січ. 2024 10:10

Останнє оновлення  
15 січ. 2024 10:10
Здоров'я
0

581

0

Науковці сказали, чим ризикують захворіти люди, що досолюють їжу

Науковці сказали, чим ризикують захворіти люди, що досолюють їжу

Фахівці дали поради, як зменшити кількість солі у своєму раціоні.


Науковці Університету Тулейн у США виявили зв'язок між частотою додавання солі в їжу й вищим ризиком хронічної хвороби нирок.

Про це пише Центр громадського здоров’я.

Автори дослідження вивчили дані про 465 288 учасників біобанку Британії (UK Biobank) віком від 37 до 73 років, у яких спочатку не було хронічної хвороби нирок. Вони були розділені на кілька категорій залежно від частоти додавання солі в їжу - ніколи, рідко, інколи, зазвичай та завжди.

Учасники самі повідомляли про те, як часто вони додають сіль у готову їжу. Ті, хто часто додавав сіль, з більшою ймовірністю мали вищий індекс маси тіла та знижену швидкість клубочкової фільтрації (основного показника, що характеризує функцію нирок). Також наголошується, що люди зі звичкою досолювати їжу частіше були курцями, страждали на діабет і серцево-судинні захворювання.

Дослідники розрахували вплив ризиків з огляду на такі додаткові фактори, як вік, стать, раса, етнічна приналежність, індекс маси тіла, статус куріння та вживання алкоголю, регулярна фізична активність, високий рівень холестерину, цукровий діабет та інші захворювання.

Протягом періоду спостереження, а це понад 11 років, було зафіксовано 22 031 випадок хронічної хвороби нирок. Ті, хто повідомляв, що інколи, зазвичай і завжди додавав сіль у їжу, мали підвищений ризик розвитку хронічної хвороби нирок порівняно з тими, хто повідомляв, що ніколи або рідко додавав сіль у їжу (скориговані співвідношення ризиків [95-відсоткові довірчі інтервали]: 1,04 [від 1,00 до 1,07], 1,07 [від 1,02 до 1,11] та 1,11 [від 1,05 до 1,18] відповідно)

Науковці роблять висновок, що зменшення додавання солі до страв може сприяти зниженню ризику хронічної хвороби нирок.

Під хронічною хворобою нирок мається на увазі протікання патологічних процесів, які призводять до незворотних порушень у роботі нирок та їхньої нездатності виконувати свої функції щодо очищення крові та виведення зайвої рідини.

За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ, – 12 г на добу замість рекомендованих 5г (близько 1 чайної ложки на добу).

Як мінімізувати споживання солі

  • Додавайте небагато солі під час приготування їжі або спробуйте не додавайте взагалі, використовуючи натомість спеції (перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, карі, паприка).
  • Приберіть з кухонного столу сільницю.
  • Зменшіть кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.
  • Завжди перевіряйте етикетки продуктів і вибирайте продукти з низьким вмістом натрію.

Міфи про вживання солі

  • Морська сіль натуральна, тому її можна вживати багато

Той факт, що морська сіль є натуральною, не робить її кращою за промислову. Саме натрій у складі солі шкідливий для здоров’я, якщо його споживати в надлишку.

  • Єдине джерело споживання солі – та, яку ми додаємо під час приготування їжі

Сіль, додана до їжі під час приготування, може бути основним джерелом. Однак інші оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, хот-доги та закуски – також можуть містити натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів, які купуєте в супермаркеті.

  • Про кількість спожитої солі мають турбуватись люди старшого віку

Про це має турбуватись кожен. Інсульти та інші серцево-судинні захворювання молодшають як в Україні, так і у світі. А, враховуючи статистику надмірного споживання солі серед українців, що може спричинити артеріальну гіпертензію та інсульт у наслідку, контролювати сіль у раціоні повинні всі. 

  • Їжа, яка містить велику кількість солі, є солоною

Іноді до їжі можуть додаватися інші речовини, які маскують солоний смак, навіть якщо вміст солі високий. Тому завжди перевіряйте етикетки харчових продуктів, щоб знати кількість натрію чи солі.

9 січ. 2024 17:54

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 17:54
Здоров'я
0

304

0
12 кроків, щоб покращити своє здоров’я. Сніданок – на першому місці

Як покращити своє здоров'я.


12 кроків, щоб покращити своє здоров’я. Сніданок – на першому місці

Багато хто з нас планує розпочати нове життя на початку року попри те, що зараз досить важко щось планувати. Але є речі в піклуванні про власне здоров’я, які залежать лише від нас.

Центр громадського здоров’я пропонує 12 кроків до здорового життя:

  1. Снідайте щодня
  2. Плануйте харчування
  3. Пийте достатньо води
  4. Рухайтеся
  5. Зробіть перерву від гаджетів
  6. Вивчайте нове
  7. Відмовтеся від вживання тютюну
  8. Спробуйте налагодити сон
  9. Тренуйте тіло
  10. Проводьте більше часу на свіжому повітрі
  11. Зберігайте рівновагу
  12. Будьте усвідомленими