Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 19 травня
+20
$   39.43
  42.75

3 трав. 2023 16:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Культура
0

102

0

Нардепи ухвалили закон «антиПушкін». Про що він?

Нардепи ухвалили закон «антиПушкін». Про що він?

Тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.


e1dd80c-pushkin-dnipro-3--radio-svoboda--original

3 травня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №8273, який дозволяє вилучати радянські та імперські пам'ятки з Державного реєстру нерухомих пам'ятників України.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко у своєму Telegram-каналі.

"Що це означає? Тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології", – йдеться у публікації міністра.

Згідно з ухваленим законом, не вважатимуться культурною спадщиною України пам'ятки та пам'ятники:

  • присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посада секретаря районного комітету та вище);
  • присвячені особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УССР), інших союзних чи автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів;
  • присвячені подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (крім пам'ятників та пам'ятних знаків, пов'язаних з опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури);
  • що підлягають демонтажу відповідно до вимог Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки";
  • ті, що є символами російської імперської чи радянської тоталітарної політики (відповідно до критеріїв, визначених статтею 151 цього Закону).


2 трав. 2023 16:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Політика
0

95

0
Верховна Рада офіційно визнала політичний режим в Росії як рашизм

Рашизм - це сучасний "російський фашизм".



rada

2 травня Верховна Рада ухвалила постанову "Про використання політичним режимом Російської Федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких".

Депутати зібрали в офіційному документі визначення та характеристики нинішньої російської влади.

Рашизм - це сучасний "російський фашизм".

Постанова Верховної Ради України покликана засудити рашизм як ідеологію і практики, що лежать в основі державної політики російської федерації та містить заклик до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав із закликом підтримати засудження ідеології, політики та практики рашизму.

"Даною Заявою, Верховна Рада України засуджує рашистський режим президента російської федерації В. Путіна як злочинний, звертається до міжнародного співтовариства із закликом застосувати реальні заходи для притягнення до відповідальності військовополітичного керівництва країни-агресора та об'єднати зусилля для подолання загроз, які становить такий режим для миру та безпеки", - йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови.

"Жорстока, неспровокована війна Росії проти України викрила всьому світові реальну сутність політичного режиму В. Путіна, як неоімперської, тоталітарної диктатури, яка наслідує найгірші практики минулого та втілює ідеї фашизму та націонал-соціалізму в сучасній версії російського фашизму (рашизму)", - дається коротке визначення у поясненні до постанови.

Ознаками ідеології "рашизму" радять вважати масове та систематичне порушення прав людини як всередині Російської Федерації, так і на окупованих територіях України. А також переслідування громадян за найменші прояви інакодумства, які в сучасній Російській Федерації трактуються виключно як зрада "національних інтересів".