Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 18 квітня
+7
$   39.55
  42.06

18 трав. 2023 13:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

104

0

На Росії заарештували розробників гіперзвукової зброї

На Росії заарештували розробників гіперзвукової зброї

Вчених запідозрили у передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями.


Screenshot_8-1

Хвиля справ про державну зраду, що охопила Росію після початку війни в Україні, докотилася до найбільшого наукового центру російської оборонної промисловості.

Троє вчених новосибірського Інституту теоретичної та прикладної механіки (ІТПМ), які створювали гіперзвукові літальні апарати, були по черзі заарештовані силовиками. Їм інкримінують статтю, максимальне покарання за якою цього року стало довічним, пише Мілітарний.

У вівторок, 16 травня, співробітники ІТПМ опублікували відкритий лист, у якому повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева — доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей.

Із 7 квітня Звегінців перебуває під домашнім арештом. Його безпосереднього керівника, директора ІТПМ Олександра Шиплюка, ще в серпні минулого року забрали в СІЗО «Лефортово», а кількома днями раніше арештували головного наукового співробітника інституту Анатолія Маслова.

Обом пред’явлені звинувачення за тією ж статтею — 275 КК РФ «Держзрада». Анатолія Маслова запідозрили у передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями.

Шиплюк та Маслов понад 10 років займалися гіперзвуковими ракетами.

Експериментальний дизайн такої зброї вони презентували ще 2012 року на науковому семінарі у Франції. Через чотири роки з’явилася робота спільного авторства двох вчених про аеродинамічні дослідження на гіперзвукових швидкостях.

Олександр Шиплюк останніми роками також працював над захисним покриттям гіперзвукових ракет – цій темі присвячені його роботи.

Відомо, що про створення в Росії гіперзвукової зброї президент Росії оголосив 1 березня 2018 року під час послання до Федеральних зборів.

Нагадаємо, 16 травня ППО знищила 6 «Кинжалів», 9 «Калібрів», 3 балістичні ракети і дрони.