Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

18 січ. 2024 12:21

Останнє оновлення  
18 січ. 2024 12:21
Події
0

107

0

На Одещині затримали студента, який готував екологічний теракт

На Одещині затримали студента, який готував екологічний теракт

Співпрацювати з ворогом студент почав восени 2023 року.


СБУ затримала на Одещині агента російських спецслужб, який шпигував  навіть готував екологічний теракт. Тепер йому загрожує довічне ув'язнення. 

Про це повідомили в СБУ.

«Головним завданням фігуранта було виявлення та передача координат, де зберігаються токсичні речовини, зокрема склади та сховища з пестицидами», – кажуть в СБУ.

Також агент розвідував місця можливого базування та маршрути переміщення Сил оборони України. Уже за вказаними геолокаціями росіяни планували здійснити повітряні атаки із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed.

В СБУ кажуть, що росіяни сподівалися спровокувати екологічне лихо на території регіону і таким чином розхитати внутрішню обстановку.

Щоб збирати дані, агент почав працювати таксистом та під виглядом перевезення пасажирів фіксував локації «потрібних» об’єктів.

«У результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ покроково задокументували злочинні дії агента фсб і затримали його під час виконання ворожого завдання», – додають в СБУ.

За даними слідства, фігурантом виявився студент одеського університету. Восени минулого року він дистанційно почав співпрацювати з російським ФСБ. Особу кадрового співробітника ФСБ уже ідентифіковано кіберфахівцями СБУ. Він запропонував студенту негласно співпрацювати на користь РФ і отримувати за це «зарплату» від російської спецслужби.

«Фігурант підтримував комунікацію з ФСБ через популярний месенджер, а для конспірації використовував різні сім-карти та мобільні телефони», – кажуть в СБУ.

Під час обшуків у затриманого вилучено всі гаджети, які він використовував у розвідувально-підривній діяльності проти нашої держави.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

На Одещині затримали студента, який готував екологічний терактНа Одещині затримали студента, який готував екологічний теракт - фото 2

3 січ. 2024 10:31

Останнє оновлення  
3 січ. 2024 10:31
Події
0

105

0
У Києві затримали ексчиновника, що був агентом ФСБ і пропонував приєднати східні регіони до Ростовської області

Чиновник колись працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості.


У Києві затримали агента ФСБ, який проводив інформаційні диверсії проти України. Ним виявився колишній український чиновник, який у попередні роки працював у Міністерстві палива та енергетики, Держкомрезерві та Міністерстві вугільної промисловості.

Про це повідомляє СБУ.

Після звільнення з державної служби у 2014 році він почав позиціонувати себе як «політексперт» та автор видань, в яких вихваляв агресивну політику кремля щодо України.

З того часу він перебував на прямому зв’язку з одним із керівників 5-ї служби ФСБ, який координував його інформаційно-підривну діяльність проти України.

Також російський агент співпрацював з терористом Пасічником, якому надавав «експертні» рекомендації щодо посилення репресій проти українських патріотів у тимчасово окупованому Луганську.

Крім того, фігурант публікував у соцмережах дописи, в яких пропонував «приєднати» східні регіони України до складу Ростовської області.

Контррозвідники СБУ задокументували факти злочинної діяльності російського агента і затримали його у власному помешканні.

Комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза підтвердила, що документальні матеріали, підготовлені фігурантом на замовлення ФСБ, спрямовані проти державної безпеки України.

Під час обшуків у помешканні та автомобілі зрадника вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони і документи, які підтверджують його підривну діяльність на користь РФ.

Крім того, у фігуранта виявлено «відзнаку за взаємодію» від представників держави-агресора, а також заборонену комуністичну та прокремлівську символіку.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Більше фото

11 січ. 2024 10:46

Останнє оновлення  
11 січ. 2024 10:46
Події
0

148

0
Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки

Жінці загрожує довічне ув’язнення.


СБУ викрила ще одну агентку ФСБ, яка щодня проїжджала до 100 кілометрів, щоб виявити позиції ЗСУ поблизу Авдіївки та Мар’їнки.

Про це повідомили в СБУ.

«Для збору розвідінформації вона самостійно об’їжджала населенні пункти в районах Курахового, Мирнограда, Селідового, Новогродівки та Михайлівки. Для виявлення та фіксації позицій українських військ зловмисниця могла проїхати громадським транспортом до 100 км поблизу передової за день», – кажуть в СБУ.

Співробітники СБУ задокументували її злочинні дії і затримали у власному помешканні. У неї вилучено мобільний телефон, який зловмисниця використовувала для листування з ФСБ та фіксації українських об’єктів.

За даними слідства, фігуранткою є 33-річна мешканка Новогродівки, яка у жовтні 2023 року була дистанційно завербована кадровим співробітником ФСБ. Співпрацювати з агресором жінка почала через свою антиукраїнську активність у соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Для комунікації з ФСБ фігурантка використовувала анонімний чат у месенджері, а відомості передавала текстовими повідомленнями та позначками на електронних картах.

За виконані завдання зловмисниця отримувала від російського куратора грошову «винагороду», яка надходила на її банківську картку.

«Розвіддані потрібні були окупантам для планування власних бойових операцій, зокрема ракетно-артилерійських обстрілів позицій українських військ на східному фронті», – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниці загрожує довічне ув’язнення.

Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнкиЗатримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 2Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 3Затримано агентку, яка вистежувала позиції ЗСУ біля Авдіївки й Мар’їнки - фото 4