Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

3 квіт. 2024 18:12

Останнє оновлення  
3 квіт. 2024 18:13
Суспільство
0

237

0

Михайла Булгакова визнали символом російської імперської політики

Михайла Булгакова визнали символом російської імперської політики

У своїх творах письменник висміював українську мову, церкву та заперечував існування української нації.


Михайла Булгакова символом російської імперської політики

Експерти Українського інституту національної пам’яті визнали письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. Також перебування в публічному просторі пам’ятників на його честь – вважають пропагандою імперської політики РФ.

Про це йдеться у висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті.

Комісія вважає, що Булгаков, попри те, що жив у Києві, «зневажав українців та українську культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності та негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників».

У висновку стверджують, що серед усіх тодішніх письменників, Булгаков «стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні».

Також в Українському інституті нацпам’яті кажуть, що у творах письменника немає жодного позитивного персонажа-українця. Він пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви та заперечує саме існування української нації.

Оповідання «В ніч на 3-тє число» має антиукраїнську спрямованість через «гротескне зображення» воїнів 1-ого полку української Синьої дивізії.

В оповіданні Булгакова «Я убив» комісія інституту національної пам'яті вбачає наративи нинішніх кремлівських пропагандистів Олександра Дугіна, Володимира Соловйова та Ольги Скабєєвої. Крім того, там кажуть, що цей твір перегукується із теперішніми закликами до нищення українців та містить ідеологію фашизму.

Тож в інституті нацпам'яті заявили, що присвоєння імені Булгакова географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників в Україні було втіленням русифікації як складової російської імперської політики.

Раніше ми писали, що на тимчасово окупованих територіях України росіяни планують легалізувати заборони української літератури.