Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 28 квітня
+20
$   39.6
  42.44

15 груд. 2023 09:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Технології та наука
0

3038

0

«Київстар» відновив зв’язок та мобільний інтернет

«Київстар» відновив зв’язок та мобільний інтернет

Для відновлення усіх сервісів «Київстару» знадобляться кілька тижнів.


Screenshot_25

Зранку 15 грудня мобільний оператор «Київстар» відновив свою роботу. Користувачі різних регіонів повідомляють про наявність мобільного зв’язку та мобільного інтернету 4G.

Журналістам Україна.info, які також є абонентами «Київстару», вдалося здійснити дзвінки та знайти інформацію в інтернеті.

Раніше голова компанії Олександр Комаров повідомив, що для відновлення усіх сервісів «Київстару» знадобляться кілька тижнів.

13 грудня у Службі безпеки України повідомили, що Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних вражень, тож відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки потребує часу. Зазначається, що відповідальність за атаку на себе взяло російське хакерське угруповання «Солнцепек».

14 груд. 2023 13:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Економіка
0

165

0
Як атака на «Київстар» вплинула на роботу банкоматів і терміналів

Наразі немає складнощів у роботі мобільних додатків банків


Screenshot_24

Кібератака на "Київстар" на роботу НБУ та банківської інфраструктури переважно не вплинула. Більшість банкоматів та терміналів самообслуговування та банківські відділення працюють у штатному режимі. Безготівкові розрахунки здійснюються в штатному режимі.

Про це йшлося під час наради представників системно важливих банків із заступником голови НБУ Олексієм Шабаном.

За заявою Шабана, наразі немає складнощів у роботі мобільних додатків банків, вони стабільно функціонують, адже здебільшого використовують в процесі входу й для підтвердження операцій не смс-повідомлення, а інші елементи багатофакторної автентифікації.

Водночас хакерська атака на "Київстар" негативно вплинула на банківську систему. Виникають проблеми з роботою частини POS-терміналів торговельної мережі, що працюють з використанням мобільного зв’язку "Київстар".

"Наразі банки вже активно вирішують цю ситуацію — переналаштовують непрацюючі POS-термінали на роботу через інших мобільних операторів або Wi-Fi", — повідомив Шабан.

Він звернув увагу банків на необхідності уточнення планів їх безперервної роботи з урахуванням нових обставин.

"Ми з вами вже маємо досвід роботи з резервними каналами зв’язку, якими обладнані банківські відділення та центри обробки даних, тож пропоную розглянути можливість реалізації такого підходу спільно з операторами національних роздрібних мереж і до роботи банківської інфраструктури, зокрема POS-терміналів", — зазначив він.