Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+11
$   41.02
  45.56

24 лип. 2024 15:30

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:02
Культура
0

430

0

Кіпру віддали артефакти, які артдилер вкрав півстоліття тому

Кіпру віддали артефакти, які артдилер вкрав півстоліття тому

Деяким повернутим цінностям тисячі років.


На Кіпрі показали колекцію стародавніх артефактів, які повернули на батьківщину після того, як 1974 року їх незаконно вивіз із країни турецький артдилер.

Про це повідомляє Euronews.

Відомо, що артдилер Айдін Дікмен незаконно вивіз цінності з північної частини Кіпру після розділення острова у 1974 році. Саме у той період Кіпр зазнав вторгнення Туреччини, що сталося після державного перевороту, який підтримали прихильники об'єднання з Грецією.

Німецька влада конфіскувала антикваріат у 1997 році – й відтоді почалася довга правова боротьба. Артефакти повертали до Кіпру трьома партіями, останню з них повернули цього року. Деяким повернутим цінностям тисячі років.

Так, на виставці у Музеї Кіпру, найстарішому та найбільшому археологічному музею країни, представили 60 артефактів. Серед них – витончені прикраси халколітичного періоду (3500–1500 рр. до н. е.) та ідоли у формі птахів із бронзового віку.

У виданні зазначають, що влада Кіпру та Православна церква країни десятиліттями шукали розграбовані антикваріати й реліквії з понад 500 церков на аукціонах та чорному ринку. Ефтихія Захаріу, кураторка музею антикваріату, зазначила, що останніми роками багато країн змінили своє ставлення до повернення антикваріату сумнівного походження, що стало важливим кроком для Кіпру у відновленні своєї культурної спадщини.

Нагадаємо, росіяни повністю знищили Херсонес Таврійський в Севастополі – об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО.