Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 18 жовтня
+9
$   41.24
  44.79

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні

30 серп. 2024 18:00

Останнє оновлення  
31 серп. 2024 09:30
Lifestyle
0

589

0

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні

«Це» про любов та красу. Korean Pop крокує планетою.


Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні

Кей-поп (K-pop - Korean popular music) – жанр, який вже не один рік штурмує музичний Олімп. Стиль популярної музики, який створили виконавці Південної Кореї, включає поп, електропоп, ритм-енд-блюз, реп у поєднанні з неймовірними візуальними ефектами, як на сцені так і в кліпах.

Korean pop захопив увагу слухачів, переважно молоді, у всьому світі, в тому числі, в Україні. Цьому сильно посприяв розвиток інтернету та соціальних мереж, особливо Тік-Ток. В чому унікальність к-поп, чому він став таким популярним, що варто послухати та знати про корейські пісні та фільми - в добірці від Україна.info.

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні

Цікаві факти з історії корейської музики та культури

  • Кей-поп музика об’єднує те, що здавалося б не можна об’єднати. До прикладу, Південну та Північну Корею. В 50-х роках Південна Корея за допомогою гучномовців транслювала через кордон корейську музику для своїх сусідів. Звісно, що це дратувало КНДР і місцеві прикордонники навіть намагалися атакувати об’єкти, що транслювали музику. Втім, Південна Корея не здалася та в 2018 році відправила до КНДР понад сотню артистів на концерт «Spring Comes». Виступали на заході й відомі кей-поп групи. Їх пісні настільки сподобалися Кім Чен Ину, що той заявив про те, що дві країни повинні проводити подібні культурні заходи разом частіше.
  • В міністерстві культури та туризму Південної Кореї є цілий відділ, присвячений розвитку К-поп.
  • К-pop style вважається інструментом «м’якої сили» для підвищення рейтингу Південної Кореї у світі
  • К-pop виконавці мають статус послів Південної Кореї у світі.
  • Ідоли корейської культури мають бути взірцями у всьому, що означає повне виключення алкоголю, наркотиків тощо зі свого життя.
  • В світі існує навіть день кейпопера. Всесвітній день K-Pop відзначають 13  серпня. Це щорічне свято, під час якого на всіх телевізорах та комп’ютерах магазинів електроніки масово показують к-поп кліпи, у світі проводять різноманітні к-поп флешмоби та фестивалі, в Тікт-Тоці та Твіттері активно публікують відео та дописи з відповідним тегом. Цікаво, що WorlWide KPOP DAY почала просувати саме північноамериканська спільнота, яка фанатіла від цього жанру та почала просувати цю дату у соціальній мережі Facebook.

К-поп айдол

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні - фото 2

Якщо ви скажете, що ніколи не чули жодної пісні з кей-поп напряму, ми вам однозначно відповімо – ви помиляєтесь! «Oppan! Gangnam Style!» Авжеж згадали! Понад п’ять мільярдів переглядів в Ютуб, понад 5 мільйонів коментарів набрав хіт південнокорейського виконавця PSY.

Кліп на пісню «Gangnam Style» набрав найбільше переглядів на YouTube не тільки серед інших к-поп виконавців, а й затьмарив таких любимчиків публіки, як Джастін Бібер та Тейлор Свіфт. А корейські танці виконували всі на планеті від найменших до найстарших слухачів.

Хіт PSY не дивлячись на те, що виконується корейською, в свій час зайняв першу позицію в національному чарті Великої Британії, а кліп на однойменну композицію потрапив до Книги рекордів Гіннеса, як найбільш вподобане відео на відеопорталі YouTube за всю його історію.

До речі, наступним хітом кей попера стала пісня «Gentleman», відеокліп на композицію подивилось понад 1,6 млрд людей.

Кей-поп групи

BTS

Однією з найпопулярніших k pop груп вважається гурт – BTS. Це класичний бойзбенд до складу якого входять 7 хлопців. Вони переважно самі пишуть музику та тексти. Спочатку підкорювали публіку хіп-хоп треками, зараз віддають перевагу більш мелодійним композиціям. В своїх піснях вони співають про складності підліткового віку, про психологічне здоров’я, різноманітні проблеми суспільства. Відомості їм додали живі виступи та участь у великих турне світом.  

BLACKPINK

BLACKPINK – це корейська група дівчат, яка стала для юних фанаток їх творчості провідником у світ моди та всесвіту «girl power energy». Ці чотири дівчини залучили величезну базу шанувальників за що у їх прозвали «найбільш жіночим гуртом у світі». Ще BLACKPINK – рекордсменки, їх світовий тур  «Born Pink World Tour» - став найкасовішим концертним туром жіночого гурту та азійського виконавця в історії . крім того, вони перші з азійських гуртів стали хедлайнерами фестивалю Коачелла.

Aespa

Ще один жіночій корейський гурт, який збирає шанувальників к-поп культури по всьому світу – Aespa. Чотири дівчини відносно недавно на сцені, та вже за традицією мають шалений успіх у своїй справі. Зимою 2023 року гурт виступив на щорічному Governors Ball Music Festival та став першим к-поп гуртом, який взяв участь у такому фестивалі. Публіку дівчата утримують своїм неймовірно вайбовим футуристичним концептом.

TWICE

Популярна корейська група з 9 дівчат. Twice стали першим південнокорейським жіночим гуртом який отримав платиновий сертифікат Японської асоціації звукозаписних компаній для альбому та CD синглу в одному році.

EXO

Південнокорейсько-китайський хлопчачий гурт, що складається з дев’яти учасників. Про них можна розповідати довго, адже вони – справжні легенди. Чотири роки поспіль ЕХО входили до ТОП-5 найвпливовіших знаменитостей у списку Forbes Korea Power Celebrity. Також хлопці відомі завдяки рекламній діяльності.

К-поп субкультура

Кей-поп стайл: хто такі к-поп айдоли та чому вони такі популярні - фото 3

Завдяки шаленій популярності кей-поп виконавців в світі виникла й субкультура K-pop. Вона включає в себе не тільки пісні, а й танці, фільми, дизайн, туризм та б'юті індустрію.

Кей-поп танці побудовані на спробі прихильників популярних корейських виконавців відтворити рухи, які зірки виконують під час своїх неймовірних шоу. K-pop cover dance – масштабне явище, тому фанати к-поп культури об’єднуються в групи з великою кількістю людей, щоб разом найбільше точно відтворювати рухи своїх айдолів.

Кіно в субкультурі K-pop також має великий успіх. Сьогодні дорами дозволяють глядачам з усієї планети, дізнатися більше про культуру та цінності азіатських народів. Для того, щоб познайомитися з невеликими корейськими серіалами, радимо подивитися такі: «Нормально бути ненормальним», «Готель Дель Луна» та «Що не так з секретарем Кім».

Корейський дизайн – це унікальний стиль, що став відомий у всьому світі. K-design можна побачити в мобільних телефонах, яскравому одязі, специфічних ілюстраціях та книгах, а також автомобілях.

Туризм. Завдяки успіху кей-поп виконавців, Південна Корея відкрилася для світу в іншому ракурсі. Тепер молодь всієї планети хоче побувати в Південній Кореї, щоб дізнатися більше про культуру та красу країни, яка дала світу нових айдолів.

Краса в кей-поп культурі має величезне значення. Тут про все, що пов’язано з молодістю,  підтримкою здоров’я, доглядовими засобами для шкіри тощо.

Дієти айдолів

Дієта k-pop айдолів – це ще одна цікава фішка кей-поп культури. Оскільки всі виконавці жанру завжди молодо виглядають, їх шанувальники також намагаються наслідувати своїм кумирам. Так виникла дієта, яка не тільки допомагає схуднути, а й гарно впливає на стан шкіри та загальне здоров’я організму. Вона заснована на традиційних стравах корейської кухні та включає: рис, овочі, морепродукти, рибу та зовсім трохи м’яса. При цьому споживання солодощів, жирної та смаженої їжі виключається або серйозно зводиться до мінімуму.