Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

14 черв. 2023 12:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

195

0

Через підрив Каховської ГЕС у світі зростуть ціни на продовольство – ООН

Через підрив Каховської ГЕС у світі зростуть ціни на продовольство – ООН

ООН попереджає про зростання цін на продовольство


181375-1_large

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що підрив Каховської ГЕС матиме величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку, призведе до зростання цін на продукти харчування та може спричинити проблеми з питною водою для сотень тисяч осіб.

Про це повідомляє Reuters.

Заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс у коментарі BBC наголосив, що вплив на продовольчу безпеку може бути значним.

"Це житниця – вся ця територія, що спускається до Чорного моря та Криму, є житницею не лише для України, а й для світу. Ми вже маємо труднощі з продовольчою безпекою, але ціни на продукти харчування, я впевнений, обов’язково зростуть", – сказав він.

За словами чиновника, величезними будуть проблеми зі збиранням і посівом наступного врожаю, що матиме величезний вплив на глобальну продовольчу безпеку.

Гріффітс додав, що від Каховського водосховища для отримання питної води залежать 700 тис людей. Без чистої води люди частіше хворітимуть, а найбільш вразливими в цій ситуації є діти.

А також зауважив, що збиток такого масштабу цивільній інфраструктурі повністю суперечить міжнародному гуманітарному праву, включаючи Женевські конвенції.

 

13 черв. 2023 17:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Здоров'я
0

143

0
В Україні не виявлено випадків холери - головний санітарний лікар

Епідемічна ситуація прогнозована та керована, - кажутьу МОЗ


FB_IMG_1686665385103

В Україні не виявлено випадків холери.

Про це у Фейсбуці повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Дійсно, на підтоплених територіях внаслідок руйнування Каховської ГЕС існують ризики погіршення ситуації по інфекційним захворюванням, зокрема і холери.

Лабораторні дослідження питної води здійснюються усіма відомствами і службами", - зазначив чиновник.

За його словами, протиепідемічною службою в Херсонській області було сформовано 32 моніторингових точки дослідження питної води та з поверхневих водойм.

За підсумками проведених досліджень, вода, яка подається або підвозиться населенню, бутильована вода, відповідає Державним санітарним правилам та нормам та є безпечною для споживання.

"Враховуючи широку зону підтоплення та невідповідність нормам поверхневої води по мікробіологічним показникам – критично важливо зараз не використовувати індивідуальні криниці, каптажі, колодязі на територіях, які звільняються від повені", - наголосив Кузін. 

Станом на зараз, в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Усі результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, - негативні. Про це наголошує головний санітарний лікар. 

Епідемічна ситуація прогнозована та керована.

На Херсонщині забезпечено посилено епідеміологічний нагляд:

  • Сформовані відповідні протиепідемічні бригади та групи хімічного спостереження для забезпечення досліджень та контролю за станом питної води, води поверхневих водойм та альтернативних джерел водопостачання. Дослідження проводяться на щоденній основі;
  • Сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм (річкової та морської) вздовж по руслу та морському узбережжю.
  • Моніторинг циркуляції збудника холери у довкіллі та серед хворих гострими кишковими інфекціями починаються кожного року з 1 червня по вересень місяць;
  • Сформовано запас таблеток для дезінфекції питної води, яких вистачить щонайменше на кілька місяців. В наявності діагностичні засоби (ПЛР та швидкі) тести для діагностики холери.