Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 26 квітня
+11
$   39.67
  42.52

2 черв. 2023 11:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Світ
0

172

0

Аналітики оцінили реакцію російської влади на рейд РДК на Бєлгородщині

Аналітики оцінили реакцію російської влади на рейд РДК на Бєлгородщині

1 червня підрозділи "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону “Свобода Росії" здійснили черговий рейд до Бєлгородської області РФ.


f766e69ae48acb6a
Evgeniy Maloletka

Реакція російських чиновників і блогерів на обмежений рейд РДК і легіону “Свобода Росії” у Бєлгородській області свідчить про те, що в російському інформаційному просторі зберігається підвищена тривожність щодо війни в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як повідомили в ISW, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 1 червня, що президент Росії Володимир Путін постійно отримує інформацію про ситуацію в Бєлгородській області. А також що Путін нагородив голову Шебекінського району Володимира Жданова орденом Мужності за його “реакцію на ситуацію на кордоні”.

Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков оголосив, що російські чиновники в Бєлгородській області евакуювали 200 дітей до Пензенської області і планують евакуювати ще 600 дітей до Калузької і Ярославської областей 3 червня. Крім того, російська служба Бі-бі-сі повідомила 1 червня, що Гладков домовився з владою кількох російських регіонів прийняти 1200 жителів Бєлгорода під час евакуації.

“Ці евакуації, увага Путіна, про яку повідомлялося, і характеристика рейду Міноборони як спроби "вторгнення" на російську територію свідчать про те, що Кремль намагається використати ці обмежені рейди для підтримки поточних інформаційних операцій, які мають на меті представити війну в Україні як екзистенціальну і заручитися підтримкою всередині країни для затяжної війни”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, деякі російські провоєнні блогери використали ситуацію в Бєлгородській області для критики російського керівництва, тоді як інші стверджували, що обмежені рейди є передвісниками українських контрнаступальних операцій. Колишній російський офіцер Ігор Гіркін стверджував, що підвищена активність всередині Росії є наслідком того, що російські війська розтратили резерви восени 2022 року, російські чиновники не змогли перевести економіку на військові рейки, а також рішення Кремля не запроваджувати воєнний стан. Інший блогер прямо критикував Путіна за те, що він вдає, ніби в Шебекіному всегаразд.

Як нагадали в ISW, 1 червня підрозділи "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону “Свобода Росії" здійснили черговий рейд до Бєлгородської областіРФ. На відеозаписах з геолокацією, опублікованих 1 червня, видно, що нібито бійці легіону “Свобода Росії” діють поблизу Нової Таволжанки (3,5 км від російсько-українського кордону), бійці легіону “Сбовода Росії” і РДК завдають ударів по російських позиціях поблизу цього населеного пункту, а також Шебекіному Бєлгородської області (7 км від російсько-українського кордону).

“РДК заявив, що розпочалася "друга фаза" його операцій, і опублікував відеозаписи, на яких, як стверджується, видно, що бійці РДК беруть участь у бойових діях в передмісті Шебекіного”, — відзначили аналітики.

Міністерство оборони Росії заявило, що співробітники Прикордонної служби та Федеральної служби безпеки Росії нібито зупинили дві мотострілецькі роти, посилені танками, які намагалися "вторгнутися" на російську територію в районі Шебекіного та Нової Таволжанки. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що "на території Бєлгородської області не було ворога" під час спроби рейду, хоча на відеозаписах з прив'язкою до місцевості зафіксовано, що військовослужбовці легіону “Свобода Росії” діяли на території Росії, відзначили аналітики.