Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пт, 03 травня
+20
$   39.53
  42.31

1 берез. 2024 17:00

Останнє оновлення  
1 берез. 2024 17:00
Суспільство
0

324

0

7 профтехучилищ навчатимуть керувати дронами

7 профтехучилищ навчатимуть керувати дронами

Після завершення навчання учні отримають офіційний документ про освіту державного зразка за фахом «Оператор цивільних дронів».


Цьогоріч у семи професійно-технічних училищах України запровадять нову освітню програму – «Оператор цивільних дронів».

Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, опанувати нову професію можна буде у закладах освіти Львівської, Дніпропетровської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської, Сумської і Чернігівської областей.

Училища вже отримали 28 дронів, а їхні викладачі опанували теоретичну і практичну програми, тож готові ділитися знаннями з учнями.

«Вміти керувати цивільним дроном — надважливо для України сьогодні. Ці безпілотники використовують під час посівної, у рятувальних операціях, розмінуванні, вони допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни», – зазначив Федоров.

Також міністр розповів, що роботу над цією програмою розпочали ще у 2022 році. Її реалізовують спільно з Міністерством освіти і науки України та представництвом Євросоюзу.

За цей час вдалося створити навчальні програми з первинної професійної підготовки, курсової підготовки та гурткової роботи.

«Наша ціль на 2024 рік — удосконалити навчання керування дронами в профтехах, де такі програми вже є, а також розширити мережу закладів, що пропонують таке навчання.

Крім того, важливим завданням є затвердження професійного освітнього стандарту, залучення бізнесу і місцевих управлінців у цей процес», — зауважив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Наразі навчитись керувати дроном можна на додатковому курсі. Однак МОН планує розробити освітній стандарт і запровадити відповідну систему ліцензування у профтехучилищах.