Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

4 січ. 2024 08:10

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 12:27
Суспільство
0

166

0

5 січня – Святвечір перед Водохрещем. Чим він особливий?

5 січня – Святвечір перед Водохрещем. Чим він особливий?

У Святий вечір прийнято готувати кутю.


5 січня – Святвечір перед Водохрещем. Чим він особливий?

Українці мають два Святвечори – Різдвяний і Хрещенський. Обидва ці дні окреслюють особливий час приготування до великих свят. Останній, зокрема, передує Водохрещу.

Про це повідомляє Православна церква України.

«Різдвяний та Хрещенський святвечори є дуже схожими за богослужінням, адже до другої половини ІV століття святкування Різдва Христового і Богоявлення на Сході звершувалося в один день. А потім святкування події Різдва Христового було виокремлене і перенесене на інший день з метою підкреслити значення народження по плоті Сина Божого», - пояснюють у церкві.

Ці Святвечори схожі не лише за богослужіннями, а й за традиціями: віряни дотримуються посту, після богослужіння збираються усією родиною на святу вечерю, неодмінним атрибутом якої є кутя. В ці дні було прийнято ходити на гостини, аби привітати знайомих і сусідів зі святом, зокрема через колядки і щедрівки.

У ПЦУ говорять, що навечір՚я Богоявлення має унікальну особливість: в цей день, після літургії, священнослужителі звершують особливий чин великого водосвяття.

«Ця освячена під час виголошення особливих молитов вода зветься агіасмою – великою святинею, хрещенською, або богоявленською святою водою. Вона є носієм благодаті Божої та вшановуються і вживається відповідно. Повернувшись із храму, вірні окроплюють святою водою власні оселі та рідних, споживають її з вірою на зцілення душевних і тілесних хвороб», - додають у ПЦУ.

5 січня освячення води звершується зазвичай у храмах. А на Водохреща 6 січня – також і на відкритих водоймах чи джерелах.

«Це теж пов՚язане із давньою традицією: у минулому в навечір’я Богоявлення звершували хрещення оголошених – тих, хто готувався прийняти Таїнство Хрещення. А Єрусалимська церква встановила традицію на Богоявлення звершувати урочистий хід на річку Йордан і освячувати воду там – на спомин про подію Хрещення Спасителя», - пояснює автокефальна церква.



Читайте також: Чи можна на Водохреща змити гріхи в ополонці.

11 груд. 2023 10:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

1655

0
Коли готувати кутю 2023/2024

Рецепт різдвяної куті.


Screenshot_2

Україна цінує свої традиції, тому чимало свят зустрічають із притаманною їм обрядовістю. Взимку маємо дні, коли потрібно готувати кутю. Це Святий вечір, Щедрий вечір або Маланки та Водохреща. Рецепти куті можуть відрізнятися у залежності від регіонів, та є незмінні інгредієнти: пшениця, мед, мак, горіхи, сухофрукти.

Коли готують кутю за новим календарем

Оскільки у вересні Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, то свята змістилися на 13 днів вперед.

Святий вечір маємо 24 грудня, у переддень Різдва. Тоді готуємо багату кутю. Традиційно на столі має бути 12 страв, які символізують апостолів Христа.

Святвечір за старим календарем відзначали 6 січня.

Маланки святкуємо 31 грудня, тоді й готуємо кутю. Оскільки різдвяний піст закінчився, то кутя може бути щедрою – із додаванням вершків, масла або халви.

Маланки за старим календарем були 13 січня.

У день перед Водохрещем матимемо голодну кутю. Готувати її потрібно 5 січня.

Водохреща за григоріанським стилем святкували 18 січня.

Як приготувати кутю

Кухар Євген Клопотенко радить не замочувати пшеницю на ніч. Для того, щоб її зерна були пружними, але несирими, їх варто варити 40 хвилин після закипання. Якщо ви любите, щоб пшениця була добре м’якою, варіть її годину-півтори.

Інгредієнти для куті можуть бути різноманітними. Все залежить від смакових вподобань та від того, чи дотримуєтеся ви посту. Як правило, додаємо, курагу, халву, смажені подрібнені горішки, цукор або мед, можна також цукати, цедру тощо.

Якщо сухофрукти дуже тверді, можна залити їх гарячою водою на деякий час, щоб вони розм’якли. У кутю лиють або окріп, або заздалегідь приготований узвар із груш та яблук.

Кутя від Євгена Клопотенка

Інгредієнти для куті

  • 250-300 г промитої пшениці
  • 4 склянки холодної води
  • 50 г вершкового масла, якщо ви готуємо щедру кутю
  • 2 ст. л. соняшникової олії, якщо потрібно приготувати пісну кутю
  • 2-3 ст. л. меду або цукор
  • 2 ст. л. маку
  • 50 г горіхів на ваш вибір
  • 100 г кураги
  • 50 г родзинок
  • 1 лимон (цедра та сік)
  • 1 см кореня імбиру

Приготування куті варто розпочати із варіння пшениці. Коли зерно буде м’яким, додайте до нього вершкового масла. А потім – всі компоненти по черзі.

Сухофрукти промийте. Курагу варто подрібнити. Горішки перебити у блендері або порізати ножем. Додайте мед, мак, та потерту цедру лимона. У фіналі – ложку лимонного соку та добре замішайте. Залиште страву на дві години, щоб вона добре настоялася, лише потім подавайте на стіл.

Любителі більш рідкої куті можуть розбавити її приготовленими узваром.

Коли готувати кутю 2023/2024