Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

17 листоп. 2023 12:31

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
1

526

1

Календар зимових українських свят 2023

Календар зимових українських свят 2023

Через календарну реформу у церкві маємо нові дати зимових свят


Screenshot_6

З 1 вересня Православна церква України ухвалила рішення про перехід на новоюліанське літочислення. Через це чимало свят змінили свої дати у календарі (стали на 13 днів раніше).

Відповідно, маємо новий календар зимового циклу українських свят. День Миколая відзначаємо 6 грудня, Різдво Христове – 25 грудня, Водохреща – 6 січня.

Календар зимових свят 2023

  • 21 листопада — Свято Введення
  • 24 листопада — Свято Катерини
  • 30 листопада — День Андрія Первозваного
  • 1 грудня — Наума
  • 4 грудня — Варвари
  • 5 грудня — Сави
  • 6 грудня — День Святого Миколая
  • 9 грудня — День святої Анни
  • 12 грудня — Спиридона Сонцеворота
  • 20 грудня — День святого Гната
  • 24 грудня — Святвечір
  • 25 грудня — Різдво Христове
  • 31 грудня — Меланки (Маланки), Щедрий вечір
  • 1 січня — свято Василя
  • 1 січня — Новий рік. Новорічна коляда
  • 5 січня — Голодна кутя або Другий Святвечір
  • 6 січня — Свято Водохреща (Йордан)
  • 7 січня — Івана Хрестителя

Календар зимових українських свят 2023

Зазначимо, що Православна церква України наголошувала на тому, що перехід на новоюліанський аклендар відбувається без примусу, тому парафії можуть відзначати свята і за юліанським календарем. 

24 трав. 2023 17:20

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:00
Суспільство
0

4412

0
Новий церковний календар 2023. Коли святкуємо Різдво, Миколая і Великдень

 ПЦУ з 1 вересня перейде на новий стиль для нерухомих свят, але збережеться чинна Пасхалія


345591107_221956440539635_7445194387108462848_n

Православна Церква України з 1 вересня перейде на Новоюліанський календар. Відповідне рішення ухвалив Архієрейський Собор під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Загальне вживання Новоюліанського календаря, після затвердження цього рішення Помісним Собором 27 липня 2023, буде запроваджене з 1 вересня, коли розпочинається новий церковний рік.

Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово і усвідомлено.

За новим календарем віряни почнуть жити від 1 вересня. Відтоді святкуватимуть більшість релігійних свят в інші дати.

Святкування Різдва припадатиме на 25 грудня замість 7 січня.

Відповідно змістяться дати інших релігійних свят: Покрови (припаде на 1 жовтня), Водохреща (6 січня), Святого Миколая (6 грудня).

Водночас Великдень та Трійцю святкуватимуть по-старому, тобто церковники вираховуватимуть дати вручну, як і раніше.

Новий церковний календар 2023. Коли святкуємо Різдво, Миколая і Великдень

15 листоп. 2023 10:36

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

506

0
День Святого Миколая: коли відзначаємо у 2023 році та чому змінилася дата

День Миколая змінив свою дату через церковну реформу


Screenshot_2

Українці люблять традиції. З особливим трепетом чекають на різдвяні та новорічні свята. Цьогоріч Православна церква України перейшла новоюліанський календар. Нове літочислення розпочалося 1 вересня. Чимало релігійних свят змінили свої дати. День Святого Миколая у 2023 році вперше відзначатимемо 6 грудня, раніше – 19 грудня.

Свято Миколая 2023. Чому нова дата

Раніше більшість українців святкували Миколая 19 грудня. Саме на ранок цього дня діти традиційно шукали подарунки та гостинці під подушками. Проте після церковної реформи у автокефальній українській церкві (не плутати з УПЦ МП), маємо нову дату. А саме – 6 грудня, яке цьогоріч буде в середу.

Хто такий Святий Миколай

Святий Миколай – не вигаданий образ чи персонаж із притчі.

«Він був звичайною людиною, жив звичайним земним життям. Але мав істинну віру, яка принесла йому щедрі плоди чеснот. Він жив для людей, а відтак – для Бога. Основна мета його дарів – це порятунок людини. Тож приклад святого Миколая показує нам, як правдива віра нерозривно пов’язана з добрими справами», - зазначають у Православній церкві України.

Якщо вірити переказав, то Миколай народився у місті Птар римської провінції, сталося це близько 270 року (сьогодні – це території Туреччини).

Коли померли батьки Миколая, то залишили йому великий спадок, хоча самі були звичайними християнами. Миколай не залишив його собі, а роздав тим, хто дійсно потребував. Після цього прийняв рішення – посвятити своє життя Богу. За певний час Миколая обрали єпископом Мирським. Як йому вдалося отримати таку посаду? Тут також звертаємося до легенд. Розповіді говорять, що після смерті місцевого єпископа, жителі вирішили, що його місце посяде той священний, який першим переступить поріг церкви. У цей час Миколай саме прийшов, що помолитися.

Коли правив імператор Діокоектіан та його наступники, Миколай провів час у в’язниці, адже відбувалися гоніння всього християнського.

Після того, як у Римській імперії оголосили едикт про віротерпимість, він отримав свободу та доклав зусиль до поширення християнства у Лікії.

Миколай очолював Мирське єпископство до кінця життя. Помер він близько 345 року — 6 грудня (у православних церквах, які дотримуються юліанського календаря — 19 грудня). Саме в цей день християни і вшановують пам’ять святого.

День Святого Миколая: коли відзначаємо у 2023 році та чому змінилася дата

Чому Миколай приносить подарунки

Одна з легенд говорить, що поруч з будинком Миколая жив дуже бідний чоловік, який мав трьох слухняних та красивих доньок. Оскільки сім’я була в злиднях, то ніхто не хотів брати дівчат за дружин. Миколай вирішив допомогти і закинув монети через камін. Вони впали у шкарпетки, що саме там сушилися. Звідси і з’явилися перекази про подарунки від Чудотворця.

Проте постать Миколая оповита таємничістю. Дехто вважає, що він живу у Раю. Один раз на рік Святий спускається з небес, щоб відвідати діток, які гарно поводили себе протягом року. Залишає подарунки під подушкою, у взуття чи шкарпетках.

В Україні з кожним роком Святий Миколай починає займати все важливіше місце. У декого він навіть відіграє роль Санта Клауса чи Діда Мороза.

День Святого Миколая: коли відзначаємо у 2023 році та чому змінилася дата - фото 2

Що таке новий церковний календар і навіщо його запровадили

Новоюліанський календар — вдосконалена форма Юліанського календаря. Велика кількість українських парафій у діаспорі вже багато років дотримуються нового стилю. Більшість православних церков, зокрема й Вселенський патріархат, також живуть за Новоюліанським календарем.

Юліанський календар має один значний «мінус». Кожні 128 років в ньому відбувається накопичення розбіжності в 1 добу між астрономічним та календарним рівноденням.

У XX і XXI століттях розходження між реальним (астрономічним) рівноденням та датою 21 березня, на яку мало б припадати рівнодення, складає 13 днів.

Зазначається, що з часом розбіжність буде збільшуватися, а свята зсуватимуться вперед. З 2100 року буде складати 14 днів.

"Неточність старого літочислення за всі ці роки (понад два тисячоліття) призвела до того, що Різдво Христове, яке Церква вшановує 25 грудня, за старим стилем припадає на 7 січня астрономічного календаря, а з 2100 року – вже на 8-ме", – зазначають в ПЦУ.

Відтак у 1582 році систему літочислення змінили й ввели астрономічно точніший григоріанський календар. Назву таку він має, бо був запроваджений за розпорядженням Римського папи Григорія XIII.

Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, мають цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово і усвідомлено.

Це означає, що українці також можуть відзначати Миколая 19 грудня.

Новий церковний календар

День Святого Миколая: коли відзначаємо у 2023 році та чому змінилася дата - фото 3