Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+20
$   41.44
  46.24

7 жовт. 2022 08:39

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
СуспільствоТоп новини
0

84

0

ЗСУ продовжують контрнаступ, а іранські безпілотники не переламають ситуацію – Інститут вивчення війни

ЗСУ продовжують контрнаступ, а іранські безпілотники не переламають ситуацію – Інститут вивчення війни


ЗСУ продовжують контрнаступ, а іранські безпілотники не переламають ситуацію – Інститут вивчення війни

ЗСУ продовжують розвивати наступ у Харківській області, тоді як у Херсонській обвалення фронту армії РФ змусило окупантів відступити південніше для зміцнення позицій. А іранські безпілотники, якими РФ тероризує Україну, поки що не створюють загрози для перелому бойових дій.

Про це у своєму новому зведенні за підсумками 6 жовтня повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), передає видання НВ.

Сили ЗСУ, ймовірно, продовжують контрнаступальні операції на північному сході Харківської області біля Куп'янська. Зокрема, з'явилися кадри, де українські війська присутні в Глушківці (14 км на південний схід від Куп'янська) - що вказує на подальше просування ЗСУ на схід від міста. Російські «воєнкори» також побоюються, що українські сили можуть спробувати розширити контрнаступальний "котел" на північний схід від Куп'янська у бік селища Ольшана і на схід - в бік Орлянки (22 км на схід від Куп'янська).

Після обвалення російської лінії фронту на північному сході Херсонської області війська армії РФ, ймовірно, намагаються зміцнити оборонні позиції ближче до центральної частини регіону. Про це свідчать, зокрема, супутникові знімки за 3 та 4 жовтня, де видно російські траншеї та радіолокаційні системи в районі Берислав — Нова Каховка — що дає підстави припустити відступ сюди російських військ для зміцнення позицій. Тим часом українські сили, ймовірно, зосередилися на перегрупуванні на півночі Херсонської області, хоча в російських джерелах повідомлялося також про спробу ЗСУ прорвати оборонні рубежі РФ на півночі регіону, зокрема в районі П'ятихаток (приблизно в 35 км на південь від кордону з Дніпропетровською областю).

Використання Росією безпілотників іранського виробництва навряд чи суттєво вплине на хід війни і поки що не стало ефективною альтернативою тому, як ЗСУ використовують системи HIMARS. ISW нагадує, що якщо українські сили фокусуються на застосуванні американських РСЗВ для точного ураження тилових комунікацій, логістичних ліній та командних штабів ворога, то РФ вже використала безліч безпілотників проти цивільних цілей в Україні, ймовірно, намагаючись створити "нелінійний ефект" за допомогою терору. Однак такі зусилля не мали успіху і навряд чи здатні змінити хід війни, оскільки армія РФ не фокусує їхні удари на вузлах поблизу поля бою.

ISW наводить оцінки бригадного генерала Олексія Громова, заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, за словами якого станом на 6 жовтня російські війська застосували проти України 86 іранських безпілотників Shahed-136. З них 60% українські сили знищили. Це означає, що армія РФ вже використала суттєвий відсоток поставлених їй іранських БПЛА Shahed-136 — якщо вірити озвученим у серпні оцінкам американської розвідки, що Іран надасть Росії "сотні" безпілотників. Офіційний речник командування ВПС України Юрій Ігнат заявив, що російська армія все частіше використовує іранські безпілотники, щоб зберегти свій запас високоточних ракет.

Аналітики ISW звернули увагу на те, що ПВК Вагнера 6 жовтня оголосила про створення власного Telegram-каналу. Ймовірно, це означає, що спонсору цієї ПВК Євгену Пригожину знадобився власний майданчик для конкуренції з іншими військовими блогерами у висвітленні війни — і, можливо, навіть із чеченським ватажком Рамзаном Кадировим, який також має власний Telegram-канал. Іншими функціями нового каналу ПВК Вагнера може бути вербування новобранців, а також спроба створити для Пригожина та його союзників інструмент прямого впливу на інформаційний простір.

Інші висновки аналітиків ISW за минулу добу:

6 жовтня ЗСУ продовжили контрнаступальні операції на північному сході Харківської області в районі Куп'янська та операції, які можуть створити загрозу російським позиціям вздовж дороги Кремінна-Сватове на заході Луганської області;

  • російські війська, ймовірно, займають оборонні позиції на Херсонщині після обвалення російської лінії фронту північному сході регіону;
  • армія РФ продовжує наземні атаки на Донеччині та, ймовірно, поступово просувається вперед у районі Бахмута;
  • російські війська продовжують завдавати артилерійських, авіаційних і ракетних ударів на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській та Миколаївській областях;
  • російські чиновники на місцях, схоже, гарячково шукають способи фінансувати мобілізовані підрозділи армії РФ, оскільки Кремль очікує, що місцеві адміністрації оплачуватимуть військову кампанію із власних бюджетів;

Український центр опору повідомив 6 жовтня, що російські сили розпочали примусову мобілізацію громадян України в окупованих Росією містах Кремінна та Старобільськ Луганської області.

Більше фото
ЗСУ продовжують контрнаступ, а іранські безпілотники не переламають ситуацію – Інститут вивчення війни
ЗСУ продовжують контрнаступ, а іранські безпілотники не переламають ситуацію – Інститут вивчення війни