Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+13
$   41.02
  45.56

17 серп. 2022 14:04

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 13:54
Суспільство
0

91

0

Змінюють шкільну програму: вчитимуть про «русскій мір» та захист від мін

Змінюють шкільну програму: вчитимуть про «русскій мір» та захист від мін


Змінюють шкільну програму: вчитимуть про «русскій мір» та захист від мін

Міністерство освіти та науки оновило зміст навчальних програм загальної середньої освіти у відповідь на виклики, пов'язані з повномасштабною війною. Зокрема оновлять програми з історії України та світу.

Про це повідомили у МОН.

Так, у навчальні програми предметів «Історія України», «Всесвітня історія» для 6-11 класів та інтегрованого курсу «Історія: Україна і світ» (10 клас) внесено зміни, які мають «увиразнити наскрізні лінії з минулого, що дають змогу пояснити сучасні події».

Наприклад, в оновлених програмах пропонується погляд на СРСР як на державу імперського типу. Також школярі вивчатимуть не тільки інструменти насильства, якого в XX столітті зазнавали українці, а й опору йому.

МОН передбачило повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася у 2014 році. У програмі наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії та міжнародній підтримці України.

МОН також оновило перелік термінів та понять, як-от: «присвоєння суверенітету», «русскій мір», «рашизм»; замість вислову «політика русифікації» — «політика російщення», уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм».

У програмі «Захисту України» посилили військово-патріотичну складову, додали інформацію про сучасну війну та її героїв, переглянули та доповнили теми розділів із вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту.

У предметі «Основи здоров’я» розширили зміст розділу про «безпеку і здоров’я людини» питаннями, що пов’язані з ризиками воєнного часу: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги та обстрілу, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

Зміст програми з основ правознавства та громадянської освіти розширили вивченням питань, пов’язаних з правами людини, війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права.

У програмі з географії переглянули обсяг часу на вивчення країн у світлі сучасної війни.

Програми предметів «Зарубіжна література», «Література (молдовська та зарубіжна/румунська та зарубіжна/угорська та зарубіжна)» змінили у частині вивчення творів російських та білоруських письменників.

У шкільному курсі зарубіжної літератури все ж вивчатимуть твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною: М. Гоголя, В. Короленка (за вибором вчителя), твір М. Булгакова «Собаче серце» (вивчається за вибором учнів і вчителя).

У списку творів для додаткового читання залишили для вибору вчителем твори Ільфа і Петрова («12 стільців») та А. Кузнецова («Бабин Яр»). Також визнано доцільним залишити вивчення творів кримськотатарського письменника Т. Халілова.

Також із переліку рекомендованих для використання вилучили програми:

  • «Література (російська та зарубіжна)»;
  • «Російська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 5-9 класів;
  • програми з російської мови для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою/з навчанням російською мовою для 10-11 класів;
  • «Російська мова та література (інтегрований курс) для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою» для 10-11 класів.