Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

17 листоп. 2023 17:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Політика
0

113

0

Зеленський доручив Генштабу та уряду «запропонувати рішення» щодо тривог через злети МіГів

Зеленський доручив Генштабу та уряду «запропонувати рішення» щодо тривог через злети МіГів

Зеленський розповів, про що йшлося на засіданні Ставки


376620581_3424828147767537_7891218903192789139_n

Президент Володимир Зеленський дав доручення знайти рішення, щоб тривалі польоти російських літаків МіГ-31К, які можуть переносити ракети Кинджал, не паралізували Україну.

Про це він повідомив у Telegram за результатами засідання Ставки верховного головнокомандувача в п’ятницю, 17 листопада.

"Доручив Міністерству оборони, Генштабу та Кабміну запропонувати рішення, щоб вильоти носіїв Кинджалів не паралізували країну на години", – написав він.

Окрім того, учасники засідання обговорили забезпечення Сил оборони у наступному році. Міністр оборони Рустем Умєров виступив з великою доповіддю про потреби ЗСУ в усьому необхідному для подальшої деокупації України – у техніці, ракетах, боєприпасах, обладнанні та послугах.

Реалізація поточних контрактів. Контрактування на наступний рік як із вітчизняним ОПК, так і з закордонними постачальниками. Систематизація очікуваної міжнародної технічної допомоги, – зазначив Зеленський.

Також було заслухано довідь міністра стратегпрому Олександра Камишіна щодо нарощування обсягів виробництва на підприємствах вітчизняного ОПК. А також поточний стан і перспективи багаторічної ракетної програми, ухваленої ще у 2021 році.

Окрім того, було розглянуто ситуацію на фронті – Лиман, Бахмут, Авдіївка, Херсонщина. З доповідями виступили головком ЗСУ Валерій Залужний та інші командувачі.

15 листоп. 2023 16:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

453

0
Довгі повітряні тривоги: у повітряних силах не знають, навіщо росіяни вчаться заправляти МіГи в небі

Тепер тривога лунає понад 2,5 години


Screenshot_15

Повітряні тривоги в Україні стали довшими через триваліші польоти носіїв «Кинджалів» МіГ-31К — вони відпрацьовують нові маневри й дозаправку в повітрі, але навіщо і з яких причин — у Повітряних силах ЗСУ не знають.

Раніше ці літаки відпрацьовували злети та посадки доволі швидко — тривога тривала в середньому 20 хвилин, а тепер понад 2,5 години.

Речник ПС Юрій Ігнат у коментарі «Бабелю» наголосив, що Командування не може передбачити, навчальним чи бойовим буде політ МіГ, тому загальну тривогу оголошують за кожного його злету. Головне завдання — повідомити про небезпеку. Градації рівня загроз при злетах таких літаків немає.

Утім ПС інформують, з якої причини оголошена тривога, а вже умовна організація на своєму рівні вирішує, які заходи безпеки вживати, якщо є тільки зліт МіГ, але ще немає пусків ракет.

Якщо брати до уваги пуск ракети «Кинджал», то люди мають сім хвилин для переміщення у безпечне місце. Юрій Ігнат немає відповіді на питання, чому саме зараз росіяни почали відпрацьовувати дозаправку у повітрі. Злітають вони з трьох аеродромів, які відносно близькі до України і з патрулюванням Чорного моря це ніяк не повʼязано. Для атак по Україні дозаправка теж не потрібна, тому поки незрозуміло, навіщо вони дозаправляються, каже Ігнат.

На запитання про можливі зміни у підході до тривог речник сказав, що це не компетенція Повітряних сил — вирішує вище військово-політичне командування. Наразі Командування ПС не веде з владою жодних комунікацій з цього приводу.