Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

19 січ. 2024 11:32

Останнє оновлення  
19 січ. 2024 11:32
Події
0

142

0

Затримали відомого бізнесмена Ігоря Мазепу. Що відомо

Затримали відомого бізнесмена Ігоря Мазепу. Що відомо

Також затримали інших учасників банди, в тому числі його брата.


Затримали відомого бізнесмена Ігоря Мазепу. Що відомо

18 січня, під час спроби виїзду за кордон, правоохоронці затримали відомого українського бізнесмена Ігоря Мазепу. Його підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні 7 гектарів землі біля Київської ГЕС.

В ДБР повідомляють, що також у різних регіонах України затримані ще три учасники злочинної організації, в тому числі брат Мазепи.

«29 листопада 2023 року працівники ДБР спільно з ДСР Національної поліції України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС», – повідомляють в ДБР.

За даними відомства, до злочинної організації входило майже два десятки фігурантів. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

Затримали відомого бізнесмена Ігоря Мазепу. Що відомо

Діяли вони в інтересах декількох забудовників. Через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали ділянки як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

«Інші учасники підшукували через соціальні мережі «підставних осіб», які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище», –додають в ДБР.

Також від імені «підставних осіб» підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони «перепродавали» землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему.

Протягом 2020-2021 років за такою схемою організатори та учасники «банди» заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

Затримали відомого бізнесмена Ігоря Мазепу. Що відомо - фото 2

«Реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок», – йдеться у повідомленні.

За даними ДБР, дії учасників злочинної організації та інших осіб кваліфіковано за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

У листопаді 2023 року було повідомлено 8 підозр за цими статтями. Усім учасникам банди загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Досудове розслідування триває.

11 січ. 2024 12:32

Останнє оновлення  
11 січ. 2024 12:35
Події
0

117

0
Арештували майно сім’ї та компаній львівського бізнесмена Гринкевича

Бюро порушило кілька місяців тому кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.


Арештували майно сім’ї та компаній львівського бізнесмена Гринкевича

Арештовано майно сім’ї та підконтрольних кампаній львівського бізнесмена - одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який намагався дати хабар слідчому Бюро. Мова йде про Ігоря Гринкевича.

Про це повідомляє ДБР.

У межах розслідування за фактом здійснення поставок товарів для потреб МОУ було проведено обшуки за адресами проживання та роботи бізнесмена, за адресами проживання директорів та офісів підконтрольних йому компаній.

Для забезпечення відшкодування спричинених збитків було накладено арешти на нерухоме майно, транспортні засоби преміумкласу, які перебувають у власності сім’ї бізнесмена, а також на майно та рахунки підконтрольних йому компаній.

Отримано висновок експертів згідно з якими встановлено, що вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби МОУ у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями Збройних сил України.

Отримано висновок експертів згідно з якими встановлено, що вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби МОУ у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями Збройних сил України.

Нагадаємо, Бюро порушило кілька місяців тому кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За попередніми оцінками це призвело до збитків бюджету на 1,2 млрд грн та відповідно зриву постачання.

Правоохоронці виявили повне невиконання 6 контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов'язань. Також, встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

Аналіз зовнішньоекономічних контрактів та митних документів вказаних підприємств виявив факти завищення вартості товарів, поставлених для МОУ. Перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів.

Досудове розслідування триває.

Як повідомлялось, 29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена, який пропонував 500 тисяч доларів США одному із керівників Головного слідчого управління ДБР.

Хабар пропонувався за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування кримінального провадження.

Фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання – позбавленням волі на строк до восьми років.



17 січ. 2024 13:03

Останнє оновлення  
17 січ. 2024 13:53
Події
0

137

0
Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

Викрили їх на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.


Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

Правоохоронці оголосили підозру членам злочинної організації під керівництвом львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, які завдали збитків державі на майже мільярд гривень. «Банду» викрили на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ.

Про це повідомили в ДБР.

«Підприємець створив злочинну організацію для протиправного заволодіння бюджетними коштами. Він уклав договори з Міністерством оборони України на постачання неякісного військового одягу», – кажуть в ДБР.

Компанії Гринкевича уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 мільярдів гривень.

До виконання оборонних замовлень залучили підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом і не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. За даними ДБР, державі завдано шкоди на понад 934 мільйони гривень.

Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру

«П’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України)», – додали у відомстві.

Усіх членів злочинної організації затримано. Вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Санкції статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна», – кажуть в ДБР.

Також слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб, які причетні до цієї справи, у тому числі перевіряється інформація щодо посадовців Міністерства оборони України.

Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 2Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 3Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 4Справа про завдання збитків на майже мільярд гривень: Гринкевичу оголосили підозру - фото 5