Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

5 черв. 2024 10:24

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

259

0

Як «з табору смерті»: показали фото українця після 2 років російського полону

Як «з табору смерті»: показали фото українця після 2 років російського полону

Понад 2 тисячі українців піддавали тортурам у російському полоні


Встановлено 2200 потерпілих, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню в російському полоні.

Інформацію підтвердив генеральний прокурор Андрій Костін в ефірі національного телемарафону.

За його словами, відео знущань з українських полонених, які поширюються в мережі є лише частиною злочинної стратегії Кремля.

«Військовополонених катують та утримують у нелюдських умовах. Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених.

Потерпілими у провадженнях щодо перебування в полоні визнано понад 2200 українських захисників. Понад 500 з них свідчили про застосовування щодо них фізичного насильства під час ворожих допитів, зокрема катування електрострумом», - зазначив Костін.

Агресор створив цілу систему з утримання українських полонених. Встановлено щонайменше 25 таких обʼєктів у 15 регіонах Росії.

Проєкт «Хочу жити» показав фото українця Романа Горілика після двох років перебування у російському полоні, якого вдалося повернути разом з іншими 74 бранцями з російських катівень 31 травня. Стан Романа та інших українських військовополонених викликає жах та асоціації з найтемнішими сторінками історії людства — нацистськими концентраційними таборами смерті.

«На цих страшних фото українець Горілик Роман Васильович після двох років перебування у російському полоні. Романа та ще 74 бранців вдалося повернути з російських катівень 31.05.2024 з обміну військовополоненими, хоча він і не брав участі у бойових діях. Роман – старший контролер КПП з охорони Чорнобильської атомної електростанції. Його та інших 168 нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС, росіяни буквально взяли в заручники і вивезли з України через Білорусь у березні 2022 року. 89 із них досі утримуються у полоні, а російська сторона використовує їх для обміну на взятих у полон у бою російських військовослужбовців», - йдеться у повідомленні.

Як «з табору смерті»: показали фото українця після 2 років російського полонуЯк «з табору смерті»: показали фото українця після 2 років російського полону - фото 2Як «з табору смерті»: показали фото українця після 2 років російського полону - фото 3