Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
чт, 19 вересня
+13
$   41.45
  46.11

6 серп. 2024 11:18

Останнє оновлення  
6 серп. 2024 11:18
Технології та наука
0

785

0

Як утворюються магнітні бурі та чи болить від них голова?

Як утворюються магнітні бурі та чи болить від них голова?

Вчені з'ясували, що під час штормів на Сонці підвищується ризик виникнення інсультів. 


Геомагнітна активність і Сонце – нероздільні речі, проте не сталі. Геомагнітна обстановка здатна змінюватися час від часу. Коли вона посилюється, то відбувається викид великої кількості заряджених частинок у навколишній простір. Так звані сонячні спалахи. Увесь цей потік підхоплює сонячний вітер і розносить його у різних напрямках, зокрема – і до Землі.

Вчені кажуть, тут нашій планеті пощастило. Адже потужне магнітне поле виконує роль захисного «щита». Коли потоки з космосу стають ближче, магнітне поле хвилюється, збурюється, змінюється і коливається, виконуючи роль купола. Саме так можна пояснити простими словами, як виникають магнітні бурі.

Отже, магнітні бурі – це захисна реакція магнітного поля нашої планети Земля. Це явище має й інші назви, такі як геомагнітний шторм або сонячні бурі. Сенс залишається той самий.

Чим пояснити появу магнітних бур в атмосфері Землі? Тим, що поблизу Землі знаходяться збуджені високошвидкісні потоки сонячного вітру і пов’язана із ними ударна хвиля.

Полярне сяйво

Неймовірне за красою явище, яке все частіше спостерігають в Україні, створюється, коли Сонце «штормить» і змінюється геомагнітний стан. Коли показник бурі сягає 8 або 9 балів, спостерігається світіння в атмосфері планети. Якщо потік плазми у коронарній масі великий, то сяйво видно не лише у полярних широтах, а й в інших континентах.

Як утворюються магнітні бурі та чи болить від них голова?

Вплив на людину

Прогноз магнітних бур складає Центр прогнозування космічної погоди (SWPC) NOAA. Одиницею виміру служить К-індекс. Показник більший п’яти визначає сильні магнітні бурі.

Активність на Сонці та її наслідки мають вплив на технології і життя людей. Інколи спостерігаються збої в роботі навігації кораблів чи літаків. Перешкоди під час радіозв’язку та в роботі трансформаторів. Проте з кожним роком, завдяки інноваціям, гаджети стають менш вразливими до подібних явищ.

Найсильніша магнітна буря, яку зафіксували у 1859 році, отримана назву супершторму. Тоді Сонце вкрилося великою кількістю незвичних плям, які вдавалося роздивитися без спеціальних оптичних приладів. Згодом над плямами виникли дві сліпучі кулі, що стрімко збільшували свій розмір. Новоутворення затьмарили своїм блиском Сонце. Кулі зникли через 5 хвилин, а через 17 годин ніч над США стала днем. Зелені і малинові спалахи світла вкрили небо. У Північній Америці та Європі перестали працювати телеграфи, з них просто сипалися іскри, від чого загорався папір. Більшість магнітних приладів вийшли зі строю. Згодом вчені встановили, що така активність можлива раз на пів тисячі років.

Явище назвали «Каррінгтонською подією» – на честь астронома Річарда Каррінгтона, який першим помітив дивні плями на Сонці.

Припускають, що такі бурі здатні спалити штучні супутники на своєму шляху та призвести до знеструмлення материків.

Як утворюються магнітні бурі та чи болить від них голова? - фото 2

Чому болить голова?

Чимало людей зберігають собі графік магнітних бур, аби знати, коли готуватися до погіршення самопочуття. Та українське МОЗ, запевняє, що мігрень, болі у суглобах, головний біль, біль у спині, підвищений тиск і спалахи на Сонці – не пов’язані.

За словами фахівців, електромагнітну активність спостерігають постійно, тому відбувається викид коронарної маси. Коли вона досягає Землі, розпочинається її взаємодія з магнітним полюсом – це викликає сяйво, а не стає причиною мігрені.

Магнітосфера нашої планети здатна нейтралізували електромагнітний вплив найбільшої зорі. Тому, вважають експерти, малоймовірно, що його відбує людський організм.

Проводили дослідження, аналізуючи скарги людей на мігрені і сильні болі в голові. Прогноз магнітних бур не мав співпадінь із «піковими» днями поганого самопочуття.

Однак, фахівці визнають, що дослідження, які дійсно підтверджують зв’язок того, що магнітні бурі на Сонці пов’язані ризиками інсульту.

Не зважаючи на наукові твердження, в народі все ж вірять у метеозалежність. Тому мають декілька порад, як мати краще самопочуття під час викидів на сонці.

Як пережити магнітні бурі?

  • Вчасно лягати спати, найкраще – до 22:00.
  • Спробувати медитацію, що розслабити нервову систему.
  • У дні магнітних бур, намагатися менше займатися фізичною працею.
  • Повноцінно харчуватися.
  • Зменшити вживання алкоголю та напоїв, що містять каву.
  • Не варто списувати всі симптоми на погоду. Інколи варто звернутися за допомогою до лікарів.

Читайте також: «Від голови» та «від живота». Коли пити ібупрофен, но-шпу, парацетамол, анальгін і кетанов.