Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+21
$   41.36
  46.01

13 черв. 2024 17:02

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Lifestyle
0

450

0

Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків

Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків

Еліксир здоров’я, антидепресант, перший в боротьбі з застудою – все це про мед.  Сьогодні з’ясуємо, як розпізнати натуральний мед та не придбати фальсифікат.


Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків

Існує чимало народних способів, як перевірити мед на натуральність. Бджолярі ж запевняють, перша й найголовніша ознака справжнього меду: мед дряпає в горлі, а підробка просто проковзує без характерного пощипування на язику та в горлі.

Як перевірити мед візуально

Справжній мед від переливання з однієї ємності в іншу буде складатися в гірку, адже мед домашній, зазвичай, дуже густий.

Свіжий мед можна перевірити на «тонку нитку». Якщо домашній мед взяти чайною ложкою то з неї буде стікати найтонший струмочок, шириною з нитку чи навіть волосинку, яка не буде розриватися.

Як перевірити мед на цукор

  • Чи сахариться натуральний мед? Хороший мед кристалізується знизу, а не вгорі ємності.
  • Мед складається з нектару квітів і містить глюкозу, фруктозу, сахарозу, пилок і діастазу. Саме через глюкозу мед кристалізується. Чим вищій вміст глюкози, тим швидше відбувається цей процес.

Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків

Як визначити якість меду в домашніх умовах

Якщо ви сумніваєтеся та не знаєте, як перевірити мед на якість, радимо скористатися простими та ефективними способами, як перевірити мед в домашніх умовах, використовуючи нехитрі «інструменти». Для перевірки меду на справжність вам знадобиться:

  • йод,
  • 2 склянки з водою,
  • паперовий кавовий фільтр,
  • хліб.

Як перевірити мед йодом? У склянці змішайте воду з невеликою кількістю йоду, після чого додайте декілька крапель меду в ємність. Якщо мед став синім – перед вами підробка.

Як перевірити мед водою? Трохи меду додайте до склянки з водою кімнатної температури. Домашній мед буде дуже довго розчинятися, натомість фальсифікат швидко зникне.

Ще один спосіб, як визначити натуральність меду: покладіть мед на кавовий фільтр, якщо солодка гуща почне просочуватися крізь папір – перед вами підробка.

Якщо кристалізований мед намастити на шматок свіжого хліба він достатньо швидко висохне. Якщо ж мед буде всотуватися та розм’якшувати хліб – він містить воду та підсолоджувачі.

До дієвих методів, як перевірити мед на справжність, відносять й тест краплі. Вважається, що крапля справжнього меду, яку капнули на зап’ястя – не розтікається.

Нагрівання або заморожування, теж застосовують, коли виникає питання, як перевірити якість меду. Так, якщо мед в тарілці поставити на пару хвилин до мікрохвильовки, то фальсифікат буде пінитися. Якщо мед поставити у холодильник – справжній буде кристалізуватися, а підробка – ні.

Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків - фото 2

Якість меду: чому мед дуже рідкий або кристалізується

Ступінь кристалізації меду залежить від його виду. До прикладу, акацієвий мед може досить тривалий час залишатися рідким, тоді як соняшниковий, гречаний, ріпаковий – буде закристалізованим вже в середині зими.

Зазвичай, пасічники застерігають: покупка рідкого меду взимку може обернутися дарма викинутими грошима. Недобросовісні продавці розтоплюють зацукрований мед взимку, щоб він мав більш привабливий товарний вигляд. Як правило, роблять це дуже швидко, з порушенням умов нагрівання. Бо безпечна температура для меду – близько 37 градусів. Крім того, під виглядом рідкого меду взимку можна купити підробку з води, цукрового сиропу та барвників.

Як перевірити мед: добірка домашніх лайфхаків - фото 3

Користь меду

Мед – досить калорійна речовина та містить понад 300 кілокалорій у 100 грамах продукту. Тому його варто приймати дозовано. Дорослим, в яких немає алергії та діабету, безпечно приймати близько 2 столових ложок меду на добу. Дітям вводити в раціон мед радять з 2 років і старше.

Унікальна солодка речовина містить вітаміни, мінерали, кальцій, натрій, залізо та є надійним помічником у підтримці імунітету людини, допомагає нормалізувати сон та настрій, позитивно впливає на шкіру. Та все ж, дієтологи радять приймати мед дозовано, аби не завдати шкоди здоров’ю.