Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
ср, 08 травня
+15
$   39.3
  42.31

2 січ. 2024 16:01

Останнє оновлення  
5 січ. 2024 12:32
Lifestyle
0

256

0

Як часто треба митися, міняти постіль, прати джинси і рушники?

Як часто треба митися, міняти постіль, прати джинси і рушники?

Знайшли відповіді на питання, які хвилюють багатьох.


Як часто треба митися, міняти постіль, прати джинси і рушники?

Як часто ви ходите в душ? А скільки разів на день чистите зуби та вмиваєтеся? Коли востаннє прали рушники? Ми розібралися у кількох правилах особистої гігієни. Деякі можуть вас здивувати.

Скільки разів на день приймати душ?

Відповідь на це питання залежить від вашого способу життя. Адже, наприклад, спортсмен чи шахтар потребуватимуть більшої кількості водних процедур – для того, щоб відчувати себе комфортно. Ви будете здивовані, але більшість дерматологів вважають, що сьогодні люди «зловживають» душем, тобто миються занадто часто.

За їх твердженням, для того, щоб підтримувати здоровий стан організму, вистачає і двох-трьох сеансів душу на тиждень. Хоча для більшості душ став нормою два-три рази на добу.

Фахівці попереджають, що часте миття тіла із миючими засобами (наприклад гелем чи милом) може послабити захист шкіри. Вона стане більш сухою і почне тріскатися. Душ змиває зі шкіри її натуральні масла та робить вразливішою для бактерій.

Якщо ж ви приймаєте душ щодня, а то й двічі на день, то обов’язково використовуйте зволожувальні лосйони та креми після купання. Мити милом потрібно ті ділянки, які можуть мати неприємний запах (ноги, геніталії, пахви). Таким чином ви матимете свіжий вигляд і не пересушите свій природний захист.

Як часто мити голову?

Мити волосся потрібно тоді, коли воно стало брудним. За твердженням фахівців, ідеальний варіант один чи два рази на тиждень. Щоправда, цей сценарій підходить далеко не всім.

Якщо ви власник/ця жирної шкіри голови, то вам доведеться мити її кожного дня. Якщо ж шкіра голови суха, а шевелюра має свіжий вигляд декілька днів, то краще утриматися від надмірних водних процедур для голови.

Звичайно, варто використовувати неагресивні шампуні – обов’язково читайте склад. Зволожуйте волосся масками і бальзамами. Якщо часто сушитеся феном – використовуйте термозахист.

Як часто треба митися, міняти постіль, прати джинси і рушники?

Скільки разів чистити зуби?

Українське міністерство охорони здоров’я наголошує, що чистити зуби потрібно мінімум двічі на день. Цей процес, в ідеалі, має тривати дві хвилини. Лише тоді ви забезпечите чистоту ротової порожнини і попередите появу карієсу.

Як правильно чистити зуби?

  • Потрібно здійснювати «вимітаючі» рухи зубною щіткою – почитайте від передніх зубів.
  • Чистіть зуби хоча б 40 секунд.
  • Кутні зуби потрібно чистити круговими рухами зубної щітки.
  • Хороша зубна паста для дорослих має містити 1350 ppm фториду. Цю інформацію можна знайти на упаковці.
  • Використовуйте зубну нитку.
  • Зубну щітку варто міняти на нову кожні три місяці.

Постільна білизна

Як часто міняти постільну білизну? На це впливає декілька факторів. Загалом фахівці радять змінювати постіль один раз тиждень або один раз на два тижні. Але одразу наголошуємо – тут немає єдиного правила. Все індивідуально. Якщо ви любите ідеально свіжі простирадла, то змінюйте їх хоч через день.

Якщо у вашому ліжку можуть бути домашні тварини або ви самі сильно пітнієте вночі, то, звичайно, потрібно частіше відправляти постільну білизну у пральну машину. Натомість, якщо ви постійно спите у піжамі, то можете рідше змінювати постіль. Дерматологи радять звернути увагу саме на наволочки, адже вони контактують з обличчям. Тому їх можна замінювати частіше.

Як часто міняти шкарпетки?

Тут, напевно, всі будуть схильні до відповіді – чим частіше, тим краще. Подологи радять кожного дня одягати чисті шкарпетки. Звичайно, якщо ви займаєтеся бігом, то вам доведеться змінювати їх кілька разів на добу, інакше матимете неприємний запах. Брудні шкарпетки провокують розвиток грибкових інфекцій.

Як часто прати джинси?

Багато років тому джинси створили як робітничу форму. Їх виготовляти із цупкої тканини для золотошукачів і гірників. У США вважалося, що джинси носять лише люди, які важко працюють та належать до найнижчої соціальної сходинки. Тому про часте прання тоді точно не йшлося.

Так звана «джинсова революція» розпочалася у 50-ті роки. Тоді штани підкорили всю планету. Змінилося і ставлення до них.

Джинси потрібно прати, як звичайний одяг, після 4-5 одягань. Якщо вони забруднилися, то частіше.

Як часто треба митися, міняти постіль, прати джинси і рушники? - фото 2

Як часто прати рушники?

Почнімо з того, що кожен мешканець будинку повинен мати свій рушник – і не один. Рушник для лиця, рушник для інтимної гігієни, рушник для ніг, великий рушник для тіла. Експерти чистоти радять прати їх один раз на два-три дні. При умові, якщо після використання, ви будете добре їх висушувати: на свіжому повітрі чи на батареї.

Якщо не змінювати рушники тижнями, то на них почнуть розводитися бактерії. Ну і, звичайно, неприємний запах.

31 груд. 2023 16:27

Останнє оновлення  
2 січ. 2024 07:19
Суспільство
0

892

0
Водохреща 2024: чи можна змити гріхи в ополонці

Коли святкуємо Водохреща у 2024 році.


Водохреща 2024: чи можна змити гріхи в ополонці

Водохреща 2024 святкуємо 6 січня. Йордан має нову дату через перехід ПЦУ на новоюліанський календар. У цей день прийнято пірнати в ополонку, влаштовувати масові купання у крижаній воді. Щоправда, погода навряд чи дозволить зробити це автентично, адже мало де можна побачити безпечну кригу на водоймах. Та й велика війна вплинула на святкування – не до веселощів. Проте Водохреща має й інші традиції.

Купання на Водохреща

Масові купання на Водохреща в Україні були звичним явищем – у мирний час. Останні роки вони не такі масштабні. В українській автокефальній церкві пояснюють: насправді це свято не має ніякого відношення до наших давніх традицій.

До середини двадцятого століття ні дослідники, ні етнографи не фіксували обряду купання в ополонці на свято Богоявлення. Також немає жодної згадки про такі традиції навіть у козацьких літописах. Лише у другій половині 90-х в українців з’явився новий звичай на Водохреща. Звідки він взявся? Якщо вірити історикам, то з Росії (там люблять пірнати у крижану воду після лазні). Приблизно у цей період стали популярними заклики до загартування організму.

Чи можна «змити гріхи» на Водохреща

Купатися в ополонці на Хрещення Господнє церква, звичайно, не забороняє. Але нагадує, що до цього потрібно підготуватися, інакше можна лише завдати шкоди своєму організму. Проте це варто сприймати лише як розвагу або загартовування. Про «змивання гріхів» мова не йдеться.

Дійсно, священники здійснюють чин освячення води у відкритих водоймах. Роблять це не для того, щоб люди могли покупатися в освяченій воді. До речі, «іони срібла» з хреста (в які вірять люди) також не наділяють воду силою «змивання гріхів».

Позбутися від гріхів потрібно духовно, а ніяка хрещенська вода цьому не допоможе.

Під час святкування Водохреща українці часто зігріваються алкогольними напоями, а також використовують лайку після того, як увійдуть до крижаної води.

"Тож як грішні люди можуть «нaслідувaти» Ісусa Христa, купaючись взимку у водоймaх? З якою метою і як сaме «нaслідують»? При цьому, не соромлячись оголювaти нaпокaз влaсне тіло, «підігрівaтися» спиртними нaпоями, не стримувaтися у лaйці під чaс фізичних відчуттів через зaнурення у крижaну воду. І чомусь «обов’язково требa» зaнуритися тричі і перехреститися перед зaнуренням… Водa в річці Йордaн в цю пору року сягaє 12 - 16° теплa, вонa не є крижaною, тaкою, що провокує стрес для оргaнізму. Купaтися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувaти своїм здоров’ям і життям, a знaчить – нехтувaти дaром Божим?" — розмірковують церковники.

Таїнство Хрещення. Як підготуватися до пірнання в ополонку?

  • Занурюйтеся у воду лише в тих, місцях, які спеціально обладнали для цього.
  • Купайтеся тільки під наглядом рятувальників.
  • Розігрійте своє тіло перед купанням.
  • Занурюйтеся не повністю, а лише по шию. Холодна вода може спровокувати звуження судин головного мозку.
  • В ополонці не можна перебувати дуже довго, адже ризикуєте отримати переохолодження.
  • Після купання обов’язково гарно витріться, розтріть тіло рушником та одягніться.
  • Не забудьте взяти змінне взуття.
  • Після обряду купання в ополонці випийте гарячого чаю, кави або узвару.