Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

27 груд. 2023 14:47

Останнє оновлення  
27 груд. 2023 15:07
Lifestyle
0

735

0

Високосний рік – 2024-й матиме на один день більше. Чи вірити у забобони

Високосний рік – 2024-й матиме на один день більше. Чи вірити у забобони

В чому особливість високосного року?


Високосний рік – 2024-й матиме на один день більше. Чи вірити у забобони

Високосний рік буває один раз на чотири роки. Це рік, що має 366 днів, замість звичних 365. Високосний рік став необхідним для того, щоб усунути неточності, які виникали у календарі.

2024 рік – високосний чи ні?

За кілька днів українці зустрічатимуть Новий рік. Прийдешній рік Дракона буде високосним. Попередній високосний мали у 2020-му. Календар високосних років створити досить просто, адже для цього потрібно використати нескладну арифметику.

Високосний рік – 2024-й матиме на один день більше. Чи вірити у забобони

Чому настає високосний рік?

Юрій Цезар започаткував високосний рік. За його задумом, це мало виправити неточності у календарі. Для того, щоб Земля здійснила повний оберт навколо Сонця, потрібно 365 днів та 6 годин. Оскільки у календарі мали лише звичних 365 днів, то за 4 роки виникала різниця з астрономічним календарем, що становила добу. Так з’явився високосний рік, коли лютий має на один день більше, щоб компенсувати різницю в літочисленні.

Забобони у високосний рік

У народі існує чимало забобонів, пов’язаних із високосним роком. Якщо коротко, кажуть, що не можна починати якісь важливі справи. Наприклад, у високосний рік не можна:

  • міняти місце свого проживання
  • не варто купувати нове житло
  • краще відкласти на деякий час відкриття бізнесу
  • одружуватися
  • вінчатися
  • хрестити дитину
  • не можна колядувати
  • зачинати дитину

Народні прикмети кажуть, що всі починання у високосний рік не матимуть успіху. Та практика показує, що це лише перестороги, які не справджують (хіба що ви дуже в це вірите). Один із найпоширеніших міфів спростувала Православна церква України.

Чи можна одружуватися у високосний рік

У народі говорять, що не можна одружуватися у високосний рік? А от Православна церква зауважує, що не має нічого проти вінчання у високосний рік. Священники називають це просто календарною особливістю, яку не варто прив’язувати до різних забобон. ПЦУ переконує, що люди, які наділяють високосний рік якимись містичними силами – дуже помиляються, адже це – «марновірство».

Як українці у давнину називали високосні роки

Зима стає довшою один раз на чотири роки. 29 лютого наші предки називали Кощія-Чорнобога або Касіяновим днем. Такий день вважався нечистим і недобрим.

У світі є близько чотирьох мільйонів людей, які народилися 29 лютого, тому мають «справжнє» День народження лише раз на чотири роки. «Високосних» людей називають емоційними та енергійними, оскільки вони мають особливу дату появи на світ. Такі люди святкують День народження або 28 грудня, або 1 березня.

14 груд. 2023 13:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Lifestyle
0

669

0
Що не можна робити у Новий рік 2024?

Як зустріти Новий рік, щоб не мати проблем - поради від Україна.info.


Screenshot_22

Через два тижні матимемо Новий рік 2024. Великомасштабна війна в Україні внесла свої корективи у традиції його святкування. Не всі населені пункти мають ялинки на центральних площах, та й час не для гучних веселощів. Тим паче діє кілька законодавчих обмежень, які, зокрема, стосуються комендантської години у нічний час і використання феєрверків.

Салюти на Новий рік 2024 – табу

У листопаді набув чинності закон, що забороняє використовувати салюти і петарди. Поки на українську землю не прийшла масштабна війна, такі піротехнічні засоби допомагали створювати веселу атмосферу. Їх запускали як спеціальні компанії, що на цьому спеціалізуються, так і звичайні громадяни просто біля свого будинку.

Зазначимо, що ще з 2014 року чимало міст говорили про заборону використання феєрверків, однак до 2022 це були, радше, рекомендації, а не заборони.

За порушення норм законодавства передбачена адміністративна відповідальність.

Що не можна робити у Новий рік 2024?

Не шуміти

У Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття, яка регулює вимоги щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші у громадських місцях та населених пунктах. Хоча новорічна ніч завжди пов’язана із веселощами, гучною музикою та розвагами, але потрібно тримати все в межах норми. Пам’ятайте, якщо ви живете у квартирі чи навіть в приватному будинку, то гучне застілля може заважати вашим сусідам. А серед них трапляються і сім’ї з маленькими дітьми, і літні люди.

Тому, якщо не хочете конфліктів у Новий рік, то старайтеся не шуміти з 22 до 8 години. Порушення норм може тягнути за собою адміністративну відповідальність.

Комендантська година на Новий рік в Україні

Під час воєнного стану на території України діє комендантська година, яку не можна порушувати навіть у свята. Новий рік 2024 – не виняток. Тривалість комендантської години у населених пунктах різна, на це впливає географія розташування міста чи села відносно лінії фронту або прикордонної території.

Наприклад, у Харкові комендантська година діє із 23 до 5 години. У Львові, Рівному, Тернополі, Чернівцях – комендантська година розпочинається о півночі і триває до 4-5 години ранку. У Києві та Одесі – із 00:00 до 05:00. За повідомленнями місцевої влади, змін у новорічну ніч не буде.

Не знімайте ППО

Ворог підступний, тому у новорічну ніч теж не варто розслаблятися. І якщо після кількох келехів шампанського ви почули вибухи в небі, то, як би ви не пишалися роботою нашої ППО, не варто її знімати та поширювати у соцмережах. По-перше, це допоможе росіянам, по-друге, ви нестимете кримінальну відповідальність.

Що не можна робити у Новий рік 2024? - фото 2

Будьте готові

Якщо ви святкуєте Новий рік у родинному колі, то приготуйте речі, які вам знадобляться для того, щоб пройти в укриття. А також зарядіть павербанки і ліхтарі. У росіян для ракетних обстрілів немає свят і вихідних.

А ще у Новий рік не можна:

  • Сумувати і бути злим.
  • Не можна сваритися із рідними.
  • Не плачте. Хіба що – від радості.
  • Не можна зустрічати Новий рік у неприбраній оселі.
  • Не виносьте сміття, якщо вже зайшло сонце.
  • Не одягайте для зустрічі нового року старі речі. Візьміть хоча б новенький аксесуар або білизну.
  • Не загадуйте новорічні бажання у голос.
  • Не переїдайте.
  • Не пийте забато алкоголю.