Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+18
$   41.1
  44.63

10 січ. 2024 16:30

Останнє оновлення  
10 січ. 2024 16:30
Події
0

111

0

Викрили ділків, які намагалися вкрасти з держбюджету понад 1,3 мільярда гривень

Викрили ділків, які намагалися вкрасти з держбюджету понад 1,3 мільярда гривень

Організатор схеми залучив 15 підконтрольних комерційних структур у трьох регіонах.


Служба безпеки спільно з Національною поліцією заблокувала спробу розкрадання понад 1,3 млрд грн із державного бюджету України.

За даними СБУ, організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги і отримувати компенсацію від держави.

Для реалізації своєї схеми, чоловік залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях.

«Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі.

Однак, контролюючим органам ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більше половини штатної чисельності персоналу підприємств», – кажуть в СБУ.

Так ділки отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 млрд грн.

СБУ завадила фінансовій махінації та розкраданню бюджетних коштів.

Під час 24 обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів було вилучено:

  • мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності;
  • документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем).

Вирішується питання щодо повідомлення головному фігуранту про підозру та обрання йому запобіжного заходу. Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

4 січ. 2024 10:49

Останнє оновлення  
4 січ. 2024 10:49
Події
0

74

0
СБУ та спецслужба Молдови знешкодили угруповання, яке вивозило ухилянтів з України до Придністров’я

Вартість одного «квитка на втечу» становила до 5 тисяч доларів.


Українські та молдовські правоохоронці нейтралізували міжнародне злочинне угруповання, яке діяло на користь Росії. Фігуранти незаконно переправляли українських громадян призовного віку до невизнаного Придністров’я.  

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Маршрут нелегального «трафіку» пролягав з території Одеської області до самопроголошеного Придністров’я, а далі на територію Молдови. Вартість одного «квитка на втечу» становила до 5 тис. американських доларів, залежно від терміновості виїзду.

«Зловмисники підвозили своїх «клієнтів» до кордону із невизнаним Придністров’ям, а далі проводили їх лісовими стежками поза контрольно-пропускними пунктами», – кажуть в СБУ.

У Молдові затримали двох учасників банди під час супроводу ними групи ухилянтів. Ще двох фігурантів викрито в Одесі, коли вони готували до відправлення за кордон нову партію потенційних призовників.

За даними слідства, злочинне угруповання організували двоє мешканців невизнаного Придністров’я, які мають українські та молдовські паспорти, а також перебувають у полі зору російських спецслужб. Вони також залучили спільників з Молдови та України.

Для пошуку «клієнтів» вони створили декілька «спеціалізованих» телеграм-каналів. Там за гроші пропонували свою допомогу у втечі від мобілізації в Україні.

Учасники банди вимагали від ухилянтів розраховуватися за послуги через власні криптогаманці. Робили це задля конспірації незаконних прибутків.

Всім учасникам угруповання планується повідомити про підозру за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Зокрема, заочну підозру готують двом організаторам «схеми», які наразі переховуються на території так званої «ПМР».


5 січ. 2024 12:04

Останнє оновлення  
5 січ. 2024 12:04
Події
0

147

0
У Києві затримали власника агрохолдингу, який постачає продукти окупантам на Херсонщині

Фігурант планував втечу до Росії.


Служба безпеки України затримала в Києві засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні за фінансування збройної агресії РФ. Певний час він переховувався у квартирі свого сина та планував втечу до Росії.

Про це повідомили в СБУ.

Підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах РФ. Зокрема, ця фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України.

За даними СБУ, у травні 2022 року бізнесмен організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби РФ по Херсонській області».

З того часу підприємство фігуранта щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації РФ понад 100 тис. російських рублів як «податки».

Також, як повідомили в СБУ, агрокомпанія є однією з провідних у регіоні фінансових донорів російського «Фонду підтримки учасників СВО». Він був створений указом Путіна у квітні 2023 року.

Бізнесмен також передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини.

«Встановлено, що командування окупаційних угруповань росії використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки. Серед них – російські самохідні артустановки та реактивні системи залпового вогню, які здійснюють обстріли по території Бериславського району», – кажуть в СБУ.

Під час обшуків за місцем перебування затриманого у Києві вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України.

Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

У Києві затримали власника агрохолдингу, який постачає продукти окупантам на Херсонщині

8 січ. 2024 11:55

Останнє оновлення  
8 січ. 2024 11:55
Події
0

198

0
Затримали посадовця «Укрзалізниці», який зливав ФСБ пересування ЗСУ

ФСБ завербувала жителя Дніпра влітку минулого року.


СБУ в Дніпрі затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій «Укрзалізниці».

Як повідомили в СБУ, чоловік збирав інформацію про залізничні маршрути, якими переправляють військову техніку ЗСУ.

Також його цікавили розвіддані про кількість і тип озброєння, яке доставляють залізним сполученням. Для цього російський агент фіксував місце і час проходження військових ешелонів, а також намагався дізнатися про їх маршрут із зупинками та пунктами призначення.

«Насамперед, зловмисник намагався отримати максимум інформації щодо переправлення на фронт бойових машин «Бредлі» та танків «Леопард», – кажуть в СБУ.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки повітряних ударів по залізничних об’єктах регіону. Тому росіяни сподівались порушити логістику постачання озброєння та боєприпасів для ЗСУ.

Співробітники СБУ викрили ворожого агента, задокументували злочинні дії і затримали його у власному помешканні. Як встановило розслідування, фігурант був дистанційно завербований ФСБ влітку цього року.



«У поле зору російської спецслужби він потрапив через свою деструктивну активність у прокремлівських Телеграм-каналах, де схвалював збройну агресію РФ. Для комунікації з ФСБ агент використовував анонімний чат у популярному месенджері», – додали в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного вилучено мобільні телефони, які він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Затримали посадовця «Укрзалізниці», який зливав ФСБ пересування ЗСУ

9 січ. 2024 12:04

Останнє оновлення  
9 січ. 2024 12:04
Події
0

94

0
«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора

Також фігурант цікавився місцями найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ в районі Слов’янська.


На Донеччині Служба безпеки України затримала інформатора ФСБ РФ, який «зливав» локації Сил оборони, які залучені до бойових операцій на східному фронті.

Про це повідомили в СБУ.

«Фігурант намагався виявити пункти базування українських комплексів ППО та реактивних систем залпового вогню, у тому числі типу M142 HIMARS.

Також він цікавився місцями найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ в районі Слов’янська», – кажуть в СБУ.

Чоловік поширював отримані відомості через один з ворожих каналів у популярному месенджері, який адмініструється представниками «МДБ ДНР».

СБУ вдалося зірвати ворожі плани щодо здійснення прицільних обстрілів українських об’єктів.

Так, за даними слідства, фігурантом є 43-річний місцевий житель, який підтримував збройну агресію РФ проти України. Про це він неодноразово писав у прокремлівських Телеграм-каналах. Згодом зловмисник почав «зливати» до чат-бота ФСБ закриті відомості про місця базування та орієнтовну кількість українських військ на Слов’янському напрямку.

В СБУ повідомляють, що для збору відомостей інформатор особисто обходив місто та навколишні селища, де приховано фіксував дислокації та маршрути руху підрозділів ЗСУ.

«Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон, який він використовував у розвідувально-підривній діяльності на користь РФ», – додали в СБУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюремного ув’язнення.

«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора - фото 2«Полював» на ППО та HIMARS: На Донеччині затримали російського інформатора - фото 3