Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
нд, 08 вересня
+12
$   41.02
  45.56

18 берез. 2024 14:41

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Світ
0

533

0

Вибори у Росії: Путін набрав понад 87% голосів

Вибори у Росії: Путін набрав понад 87% голосів

Голосування на Росії тривало три дні.


Володимир Путін здобув перемогу під час президентських «виборів» на Росії. Диктатора отримав 87,29% голосів виборців. Цьогоріч «волевиявлення» тривало аж три дні.

За результатами голосування в Москві нинішній президент набрав 89,1% голосів. Комуніст Микола Харитонов набрав 3,8% голосів, Владислав Даванков від партії «Нові люди» — 3,73%, а Леонід Слуцький з ЛДПР — 2,96% голосів.

«Високі показники» у Путіна і на тимчасово окупованих територіях України на сході (до 95%), у Херсонській області (88,12%). У Севастополі Путін набрав 90,9%, а в Криму — 93,27%.

У ЦВК повідомили, що явка на «виборах» стала рекордною в історії сучасної Росії: на дільниці прийшли понад 87,1 млн росіян, тобто 77,44% виборців.

Вибори у Росії: Путін набрав понад 87% голосів

Видання Politico вважає, що Путін, безсумнівно, використає результат виборів - на яких він отримав рекордні 87% голосів - як доказ масової підтримки. Але такі "спотворені вибори" - під час яких усі його суперники були знищені, голосували навіть мертві - ризикують підірвати політичну стабільність, якої він жадає.

Ці вибори стали "історичним мінімумом" для пострадянської Росії - "лише три кремлівські кандидати відділяли Путіна від сталінського бюлетеня з одним прізвищем", пише видання.

Ніколи раніше на виборах не було так мало незалежних спостерігачів із таким обмеженим доступом, у деяких регіонах запровадили електронне голосування, що полегшує фальсифікації, а найбільш кричущим порушенням було голосування «мертвих душ», зазначає Politico.

Politico також відзначає, що десятки мільйонів державних службовців і студентів змусили прийти на виборчі дільниці й проголосувати.

Як це не парадоксально, але черги, які можна було побачити біля деяких виборчих дільниць у п’ятницю, насправді були демонстрацією людей, «позбавлених права голосу».

Тим часом американське видання New York Times пише про те, чого чекають він наступного президентського терміну Путіна самі росіяни - і чого вони побоюються.

Головні занепокоєння стосуються того, що Путін використає свою необмежену владу, щоб запровадити зміни, яких він уникав до голосування - зокрема, оголосить нову хвилю мобілізації.

Інші побоювання стосуються фінансів та економіки - деякі росіяни непокояться, що знову може знецінитися рубль, що підвищить вартість імпорту, тоді як бізнесменів хвилює можливе підвищення податків.

Тим часом опозиційні активісти, пише NYT, очікують ще більшого придушення інакомислення.

Ці занепокоєння відображають поточні настрої в Росії, де багато хто навчився сподіватися на краще, але чекати гіршого.