Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

26 січ. 2024 11:03

Останнє оновлення  
26 січ. 2024 11:03
Суспільство
0

415

0

Верещук пояснила, як зміняться виплати переселенцям у 2024 році

Верещук пояснила, як зміняться виплати переселенцям у 2024 році

Виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО) буде оптимізовано.


Найближчими днями Міністерство соціальної політики надасть зміни до 709 постанови про виплату допомоги на проживання внутрішньо-переміщеним особам.

Про це в ефірі телемарафону повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Зміни на 2024 рік передбачають продовження виплат для вразливих категорій ВПО, а саме – пенсіонери, люди з інвалідністю, жінки з дітьми, а також громадяни, які живуть на прифронтових територіях.

Верещук зазначила, що влада була вимушена переглянути умови виплати допомоги переселенцям, так як фіксується зменшення дохідної частини бюджету.

«Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифіковувати виплати з метою їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, аби адаптуватися», – сказала Ірина Верещук.

За словами міністерки, у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 млрд грн, вже у 2023 році ця сума збільшилася до 73 млрд. Так, у 2024 році планується виділити на допомогу для ВПО близько 57 млрд грн.

«Найвразливіші категорії населення мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто уже до прикладу адаптувалися, чи отримали житло, чи мають роботу високооплачувану… підходи мають бути більш справедливі», – додала Верещук.

За її даними, в Україні приблизно 4,9 мільйона людей, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйони щомісяця отримують виплати.

1 груд. 2023 14:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

110

0
У Мінреінтеграції розповіли, кому з переселенців автоматично продовжать виплати ще на пів року

Що відомо про виплати для переселенців


Screenshot_9

З 1 грудня цього року виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) продовжено виплати для деяких категорій отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення. Йдеться про щомісячну держдопомогу на проживання у розмірі 3 тисяч гривень людям з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших ВПО.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

"З 1 грудня 2023 року виплати ВПО продовжуватимуть деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення. Це нововведення передбачено постановою КМУ від 21 листопада 2023 року № 1226", — йдеться у повідомленні.

Відповідна допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
  • у складі сім’ї є люди працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми; особи з інвалідністю I чи II групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • люди, які надають соціальні послуги й отримують компенсацію за їх надання; студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, місце проживання яких не задеклароване/зареєстроване в гуртожитку;
  • у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для людей, які втратили працездатність.

27 груд. 2023 15:43

Останнє оновлення  
27 груд. 2023 15:43
Економіка
0

615

0
В уряді попередили про можливу затримку пенсій та зарплат держслужбовцям

За словами міністра економіки Свириденко, виплати доведеться відкласти без грошей партнерів.


В уряді попередили про можливу затримку пенсій та зарплат держслужбовцям

Мільйони українців може чекати затримка пенсій і зарплат, якщо Захід не надасть фінансову допомогу на початку 2024 року.

Про це заявила міністр економіки України Юрія Свириденко, – пише видання Financial Times.

За її словами, затримка виплат може стосуватися близько 500 тисяч держслужбовців, майже півтора мільйони вчителів та 10 млн пенсіонерів. Наступного року Україні потрібна зовнішня підтримка у розмірі 37 мільярдів доларів.

«Уряд може затримати виплати пенсій мільйонам осіб та зарплат держслужбовцям та вчителям, якщо США та Євросоюз не нададуть нових пакетів фінансової допомоги», – каже Юлія Свириденко.

Свириденко додає, що зараз власні доходи держави йдуть в основному на сектор оборони, тому без допомоги союзників в інших сферах може виникнути дефіцит фінансування.

«Наступного року нам буде потрібна зовнішня підтримка у розмірі 37 мільярдів доларів, щоб забезпечити стабільність економіки та соціальних виплат», – сказала міністр економіки.

Також вона каже, що інакше Україні доведеться скоротити витрати на деякі соціальні програми, а також відкласти виплату зарплат 500 тисячам чиновників та 1,4 мільйона вчителів, а також пенсій 10 мільйонам пенсіонерів.

Свириденко сподівається, що у США та ЄС незабаром виділять допомогу Україні. Очікується, що нову фіндопомогу буде схвалено до кінця лютого 2024 року.