Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

5 січ. 2024 16:40

Останнє оновлення  
5 січ. 2024 16:40
Суспільство
0

131

0

Цього року в Україні планують запустити масштабну реформу вищої освіти – Шмигаль

В Україні планують запустити масштабну реформу вищої освіти – Шмигаль

Хочуть, щоб більше студентів отримували державної підтримки.


У 2024 році в Україні планують запускати масштабну реформу вищої освіти. Уряд пропонує охопити державною підтримкою студентів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання», – каже Шмигаль.

Прем’єр-міністр пояснює, що державне замовлення – це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти. Одночасно в Україні запроваджують модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання.

«Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета – щоб навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки», – додав Шмигаль.



4 листоп. 2022 15:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
СуспільствоТоп новини
0

71

0
Диплом у «Дії»: Уряд запускає експериментальний проєкт


Диплом у «Дії»: Уряд запускає експериментальний проєкт

Документ про освіту можна буде сформувати в «Дії». Такі єДокументи використовуватимуться замість і без додаткового пред’явлення звичайних. Це спростить доступ до освіти та працевлаштування громадян, які втратили фізичні носії через війну або з інших причин.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Впровадження вказаної ініціативи дозволить особі, що досягла 14-річного віку, безоплатно сформувати в «Дії» такі документи:   - про базову середню освіту; - про повну загальну середню освіту; - про професійну (професійно-технічну освіту); - про фахову передвищу освіту; - про вищу освіту (науковий ступінь).

Для створення замовлення на формування єДокумента та його використання потрібно буде встановити додаток і пройти електронну ідентифікацію й автентифікацію. Процес здійснюватиметься автоматично на підставі замовлення людини.

У додатку відображатимуться усі дані про документ особи, які містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом).

Крім того, з наступного року передбачена можливість подавати копії електронних документів до відповідних органів, інформаційні системи яких підключені до вказаного вебпорталу.

23 жовт. 2023 15:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:58
Суспільство
0

147

0
Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки»

Українську вищу освіту наближають до європейських стандартів


Screenshot_4

Освіту в Україні наближають до європейських стандартів. Зміни стосуватимуться терміну навчання, вибору спеціальності, дистанційного та заочного навчання.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Телеграмі.

«Оптимізуємо вищу освіту та наближаємо до європейських стандартів. Тепер у студентів буде більше свободи дій. Вони вибиратимуть, скільки вчитися, які саме предмети цікаві й навіть зможуть змінювати спеціальність після 1–2 років навчання», - зазначив урядовець.

Детальніше про нововведення

Студенти за контрактом можуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за 3 роки замість чотирьох. Чи навпаки — отримати ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам.

Вибір спеціальності після першого чи другого курсу. У 17 років суперскладно вибрати професію на все життя. Тому даємо студентам більше часу та можливостей, щоб визначитися. Вступаєте на певну галузь, 1—2 роки вивчаєте загальні предмети, далі — вибираєте конкретну спеціальність, яка до душі.

Дистанційне навчання замість заочного чи вечірнього. Україні потрібні освічені громадяни, тому відмовляємося від заочки з 2024 року. Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти. Дистанційне навчання показало себе ефективніше, ніж купування дипломів та освіта «для галочки».

Більше про зміни — на інфографіці.

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки»

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки» - фото 2

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки» - фото 3

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки» - фото 4

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки» - фото 5

Анонсували зміни у вищій освіті: терміни, вибір спеціальності і скасування «заочки» - фото 6