Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
сб, 27 липня
+20
$   41.1
  44.63

25 січ. 2024 10:28

Останнє оновлення  
25 січ. 2024 10:30
Здоров'я
0

1090

0

В Одесі у двох дітей виявили кір. Вони приїхали з Румунії, де оголосили національну епідемію

В Одесі у двох дітей виявили кір. Вони приїхали з Румунії, де оголосили національну епідемію

Діти виписані з лікарні й перебувають у задовільному стані під наглядом сімейного лікаря.


В Одесі у двох дітей виявили кір. Вони приїхали з Румунії, де оголосили національну епідемію

В Одесі у двох дітей — 3-х та 1 року — з однієї родини лабораторно підтвердили кір. Відомо, що вони не були щеплені проти цього інфекційного захворювання. 

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Встановлено, що мати з дітьми прибула з Румунії, де перебувала протягом трьох місяців та де офіційно з 5 грудня 2023 року оголошено національну епідемію кору.

Після приїзду до Одеси при появі температури та висипу на шкірі у дітей мати звернулась до лікарні. Після цього діти були госпіталізовані до медзакладу. Згодом у них було лабораторно підтверджено діагноз кір.

На сьогодні діти виписані з лікарні й перебувають у задовільному стані під наглядом сімейного лікаря.

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб проводить епідрозслідування щодо спалаху кору, встановлює коло контактних осіб та їхній вакцинальний статус.

"Кір — надзвичайно контагіозна хвороба, тобто якщо у дитячому колективі, який відвідала дитина, були невакциновані діти, що з нею контактували, ймовірність захворіти у них становить 99%", — наголосила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду ЦГЗ.

"Питання вакцинації проти кору надважливе. Вакцина доступна у всіх регіонах й безкоштовна, єдине, що потрібно, — подбати про здоров’я своєї дитини й вакцинувати її", — додав завідувач відділу імунізації Центру Андрій Пашинний.

За 2023 рік в Україні зареєстровано 65 випадків захворювання на кір, за аналогічний період 2022-го було 11 хворих, відмічається зростання захворюваності на 55 випадків, або в 6 разів. Летальних випадків не зареєстровано.

За даними Центру громадського здоров’я, за 11 місяців 2023 року в Україні відсотки охоплення щепленнями проти кору дітей в 1 та 6 років становлять, відповідно, 88,1% та 83,7%,  в Одеській області — 80,8% та 71,7%.

Кір: чим небезпечний та коли вакцинуватись

Кір — небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке призводить до серйозних ускладнень (пневмонії, вушної інфекції, енцефаліту, інвалідності й навіть смерті).

З 10 невакцинованих та людей без імунітету 9 захворіють на кір після контакту з інфікованим. Саме тому в зоні ризику перебувають невакциновані діти й дорослі.

Пам’ятайте, що специфічного лікування від кору не існує, єдиний надійний захист — вакцинація.

Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, яка захищає від кору, краснухи та паротиту. Їх роблять дітям у 12 місяців (першу дозу) та в 6 років (другу).

У разі, якщо ваша дитина не має щеплень проти кору, зверніться до педіатра або сімейного лікаря та якнайшвидше надолужте пропущене. До 18 років вакцинація КПК безоплатна.

Невакциновані дорослі можуть отримати щеплення проти кору у сімейного лікаря або у приватній клініці, але за вакцину їм потрібно платити.

Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України. Станом на 01.01.2024 загалом у країні залишок вакцини КПК становив 221 435 доз, в Одеській області — 14 725. Щоб зробити щеплення, звертайтеся до сімейного лікаря.

24 січ. 2024 12:05

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 12:08
Здоров'я
0

1117

0
У Вінниці від ускладнень грипу помер чоловік. Що відомо про щеплення від грипу?

У чоловіка виявили грип штаму А.


У Вінниці від ускладнень грипу помер чоловік. Що відомо про щеплення від грипу?

У Вінницькій області зареєстрували перший летальний випадок через захворювання на грип. Помер чоловік 1960 року народження.

Інформацію виданню Вінниця.info підтвердили у обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

За словами фахівців, хворий не отримував жодного щеплення від коронавірусу, а також від грипу. До того ж, мав кілька хронічних захворювань.

Лабораторно встановили, що житель Вінниччини був інфікований грипом штаму А. Грип А – найпоширеніший та найбільш небезпечний тип, який вражає людей, тварин і птахів.

Разом з тим перевищення епідпорогу захворюваності в області не спостерігають.

Щеплення від грипу

У МОЗ пояснили, що у січні ще не пізно зробити щеплення від грипу.

«Вакцина проти грипу виготовляється щорічно і містить знешкоджені віруси грипу, актуальні для конкретного сезону. Саме тому щеплення проти цієї хвороби роблять щорічно.

Якщо у цьому сезоні ви ще не вакцинувалися від грипу – зробити це не пізно», - кажуть у міністерстві.

Сезон грипу впівнічній півкулізазвичай триває з жовтня по квітень, а для формування імунітету після щеплення необхідний час – від кількох днів (якщо людина вакцинується щосезону) до кількох тижнів (якщо вакцинується вперше чи робить щеплення не кожного сезону).

Грип може призводити до небезпечних ускладнень, таких як пневмонія, тромбози та загострення хронічних захворювань.

Особливо важливо вакцинуватися від грипу людям із груп ризику:

  • вагітні;
  • люди старшого віку;
  • діти від 6 міс до 5 років;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові).

Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, однак є рекомендованою. Вакцину проти грипу корейського або французького виробництва можна купити в аптеці. Обидві  – пройшли державний контроль якості.