Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

10 жовт. 2023 12:49

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

143

0

Українці зможуть побачити, на що партії витрачали держфінансування, — НАЗК

Українці зможуть побачити, на що партії витрачали держфінансування, — НАЗК

НАЗК відкрило Реєстр звітності політичних партій


Screenshot_7

Національне агентство з питань запобігання корупції 10 жовтня відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій POLITDATA.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Відтак, політсили будуть мати можливість подати звіти про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру. Як зазначається, поки що це право, а не обов'язок політичних партій.

"Нарешті громадськість зможе побачити, на що політпартії витрачали кошти державного фінансування понад три роки, адже спершу вони не звітували через COVID-19, а з 2022 року — через воєнний стан", — вказали у відомстві.

З початком повномасштабного вторгнення Національному агентству довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема і до Реєстру POLITDATA з урахуванням постанови Кабінету міністрів.

Глава НАЗК Олександр Новіков наголосив на важливості прозорого звітування політичних партій, адже під час пандемії та після повномасштабного вторгнення Росії політсили продовжують отримувати державне фінансування. За його словами, мовиться про вже майже три мільярди гривень.

"Тому ухвалений закон №3337 про відновлення обов'язкового подання звітів та їхні перевірки Національним агентством стане важливим кроком для підзвітності політпартій перед своїми виборцями. Також політичні партії отримали достатньо часу, аби зібрати необхідну інформацію та якісно підготувати звіти. Важливо, що наразі прозвітувати перед платниками податків вони можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов'язком", — поінформував Новіков.

У відомстві додали, що завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував.

10 жовт. 2023 11:57

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

147

0
Президент підписав закон про відкриття електронних декларацій

Повертається електронне декларування. Вся інформація знову стане відкритою


Screenshot_6

Президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій.

Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

У картці законопроекту 9534 йдеться, що його повернуто з підписом президента.

Нагадаємо, 20 вересня Парламент проголосував за публічне відкриття електронних декларацій.

Раніше Зеленський ветував цей законопроєкт без негайного відкриття реєстру.