Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

31 трав. 2024 15:33

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Політика
0

485

0

Україна уклала безпекову угоду з Норвегією

Україна уклала безпекову угоду з Норвегією

Цьогоріч Україна отримає 1,2 млрд євро військової допомоги.


Україна уклала безпекову угоду з Норвегією

31 травня президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомив Офіс президента.

Так, цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги.

Загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023-2027 роки. Норвезька підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди.

Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16, зазначає ОП.

Крім того, Норвегія зробить «вагомий внесок» у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них, і навчатиме фахівців.

Україна та Норвегія також працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.

Невійськові блоки угоди стосуються підтримки «формули миру», санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Раніше ми писали, що Україна та Ісландія підписали угоду у сфері безпеки. Згідно з нею, протягом 2024-2028 років Україна щороку отримуватиме щонайменше 4 мільярди ісландських крон – це майже 30 мільйонів доларів.