Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

12 черв. 2024 14:40

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Економіка
0

817

0

Україна планує продати державні компанії, щоб фінансувати армію – NYT

Україна планує продати державні компанії, щоб фінансувати армію – NYT

Уряд сподівається приватизувати низку компаній для фінансування армії та стабілізації економіки. Для країни, яка перебуває у стані війни, це буде серйозним викликом.


Україна планує продати державні компанії, щоб фінансувати армію – NYT
Фото - ілюстративне

Починаючи з літа 2024-го Уряд виставить на аукціон близько 20 державних компаній, включаючи готель «Україна», величезний торговий центр у Києві та кілька гірничодобувних і хімічних компаній.

Поштовх до приватизації має дві головні цілі: зібрати гроші для державного бюджету, якому цього року не вистачає 5 мільярдів доларів на військові витрати, і зміцнити економіку України, залучивши інвестиції.

Про це пише The New York Times.

«Бюджет у мінусі», – заявив в інтерв’ю виданню заступник міністра економіки України Олексій Соболев. «Нам потрібно знайти інші способи отримати гроші, щоб зберегти макроекономічну ситуацію стабільною, допомогти армії та виграти цю війну проти Росії».

Разом з тим, NYT зауважує, що багато громадян хвилюються, аби продажі не стали предметом корупції в Україні.

Євген Баранов, керуючий директор київської інвестиційної компанії Dragon Capital, заявив, що приватизація працюватиме лише в тому випадку, якщо держава «діє як відповідальний продавець, здатний надати гарантії та відшкодування потенційним покупцям».

Пам’ятаючи про те, що війна може відлякати інвесторів, Уряд поставив собі скромну мету продати цього року активів мінімум на суму близько 100 мільйонів доларів.

Українські чиновники та експерти визнають, що з огляду на ризики, пов’язані з конфліктом, активи, ймовірно, будуть продані за нижчими цінами, ніж вони були б до війни. Але вони сподіваються, що приватизація допоможе підтримати економіку, створивши більше робочих місць і податкові надходження, а також залучить більше інвестицій. Кажуть, ситуація термінова.

«Держава відчайдушно потребує грошей», — сказав Михайло Лукашенко, партнер юридичної фірми Aequo, яка консультувала компанії з питань приватизації. «Якщо ми не продамо зараз і не зберемо гроші, незабаром не буде чого продавати, тому що майно буде або знищено, або зайнято».

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Україна успадкувала багато державних підприємств з поганим управлінням і боргами. Сьогодні вона володіє приблизно 3100 компаніями, з яких менше половини фактично працюють і лише 15 відсотків приносять прибуток, згідно з офіційними даними.

Минулого року п’ятірка найбільш збиткових підприємств обійшлася державі у понад 50 мільйонів доларів. «Такий рівень витрат є неприйнятним, особливо у воєнний час, коли всі видатки повинні ретельно контролюватися», – заявив голова Фонду державного майна України, який управляє державними компаніями, Віталій Коваль.

За словами посадовця, він і Фонд державного майна рекламували приватизацію на конференції в Берліні цього тижня, присвяченій відновленню України.

Коваль сказав, що вважає державні компанії «розсадником корупції та іншої незаконної діяльності». Його фонд зараз проводив «сортування», щоб визначити, які підприємства слід приватизувати, ліквідувати чи залишити під контролем держави.

«Приватизація — це синонім очищення», — аргументував він.

Кінцева мета Уряду – зберегти контроль лише над 100 компаніями.

Україна наразі не має достатньо зброї, щоб запобігти знищенню чи захопленню своїх заводів Росією, і їй необхідно швидко розпродати активи, щоб купити більше снарядів і протиповітряної оборони для їх захисту.

«Інвестувати кілька тисяч доларів у снаряди сьогодні розумніше, ніж ризикувати, щоб активи в майбутньому потрапили до рук Росії», — пояснив Коваль.

Минулі зусилля з приватизації часто були непродуманими, кажуть економісти, дозволяючи великим активам потрапити в руки олігархів за дешеву суму, або затримувалися роками через несприятливі ринкові умови та судові суперечки щодо виплати боргів компанії.

В Уряді кажуть, що система аукціонів зробить процес прозорішим.

Одним із найбільших активів, виставлених на продаж, є United Mining and Chemical Company, відома як UMCC, один із найбільших у світі виробників титану – металу, який використовується в літаках та медичних імплантатах. Три аукціони були скасовані перед війною.

Зараз український Уряд сподівається, що четвертий аукціон, запланований на осінь, таки відбудеться. Сім інвесторів уже висловили зацікавленість у продажу, вартість якого стартує приблизно в 100 мільйонів доларів.

Щодо готелю «Україна» Віталій Коваль каже, що готель накопичив 1 мільйон доларів боргу. Тому Уряд не повинен тримати його за його історію. За його словами, багато підприємств радянської епохи тепер «пережитки минулого».

Україна особливо прагне залучити іноземних інвесторів, «щоб показати, що приватні інвестиції можливі навіть під час війни».

Але українські чиновники та економісти визнають, що в умовах війни залучення інвесторів буде складним завданням.

У квітні російські ракети знищили електростанцію «Центренерго», однієї з компаній, яку Україна сподівалася приватизувати.