Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 16 вересня
+22
$   41.36
  46.01

1 трав. 2024 13:39

Останнє оновлення  
29 лип. 2024 14:01
Суспільство
0

382

0

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним

На місці хмарочоса Гінзбурга розташований готель «Україна».


Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним
Фото - з Вікіпедії

112 років тому в Україні з’явився перший хмарочос. Збудували його у Києві в 1912 році. Будинок Гінзбурга мав 12 поверхів, до сьогодні не зберігся.

Україна.info розповідає, чим особлива перша багатоповерхівка, що «виросла» у столиці. Та як її знищила радянська влада.

Історія сягає 1910 року, другої хвилі будівельного буму. Тоді Лев Борисович Гінзбург, купець першої гільдії, придбав чотириповерхівку на вулиці Інституцькій. Будинок і територія навколо мали 9300 м² та належали військовому інженеру Михайлу Фабриціусу. Гінзбург вирішив стати не просто власником нерухомості і землі, а й отримувати з цього вигоду, збудувавши прибутковий будинок. А саме – готель, що надає послуги довгострокової оренди кімнат.

Проєкт для споруди замовили у одеських архітекторів Мінкуса і Троулянського. Оскільки територія знаходилася на горбистій місцевості, то будівля отримала незвичну форму, що нагадувала літеру h.

Хоча геологічні та гідрологічні дослідження мали негативні висновки, але талант і півтора мільйона рублів зробили свою справу. У 1912 році над Києвом зависочів помпезний хмарочос, виконаний у стилі модерн.

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним

Коли прихожани різних церков бачили Хмарочос Гінзбурга, то часто зупинялися, щоб перехреститися. Прочани вважали його храмом Божим.

Хмарочос розташований в історичній місцині, яка була відомою як Іванівський шлях. У XIX столітті там проклали вулицю, назвавши Іванівською. З часом – перейменували на Бегічевську. У 1836–1842 роках збудували Інститут шляхетних дівчат (сучасний «Жовтневий палац»), що й відобразилося у зміні топоніма на Інституцьку. У період будівельної лихоманки цей район столиці мав найдорожчі апартаменти.

Яким був Хмарочос Гінзбурга?

Висота багатоверхівки разом з вежею складала 67,5 метра – 12 поверхів. Кажуть, що того часу таких споруд не було не те, що в Україні, але й на теренах російської імперії. У середині нараховувалося 94 квартири, деякі з них мали по 11 кімнат. Обслуговуванням займався великий штат персоналу.

Будинок одразу ж став легендарним. У ньому вперше використали досить рідкісні на той період ковані ліфти Otis, виготовлені в Америці.

Перші поверхи вміщували крамниці з продовольством. Амартаменти стали ідеальним місцем для життя багатьох бізнесменів і відомих осіб того часу.

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним - фото 2

У 1913 році художник Олександр Мурашко відкрив власну студію у хмарочосі, розташовувалася вона на верхньому поверсі. Захоплюючий вид з вікон часто приваблювало студентів.

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним - фото 3

Київське художнє училище отримало серйозного конкурента. Адже в студії Малишка викладали і малюнок, і живопис, а також читали лекції з філософії мистецтва та історії. Площа дозволяла одночасно проводити навчання до сотні осіб. Ймовірно, саме так виникла б потужна мистецька інституція, однак у 1917 році розпочалася революція. Студія завершила свою роботу. А у червні 1919 року чекісти вбили Малишка пострілом у потилицю.

Хмарочос підірвали разом із мешканцями

В часи СРСР хмарочос націоналізували. На місці розкішних апартаментів облаштували комунальні квартири.

У 1941 році розпочалася німецька окупація. Сталін застосовував так звану стратегію «випаленої землі». Спеціальна операція НКВС–НКДБ отримала назву «пекельна осінь». Хмарочос Гінзбурга зруйнували одним із перших, нашпигувавши підвал дистанційно керованими пристроями і фугасами. Будівлю знищили разом з її мешканцями – йдеться про тисячі жертв.

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним - фото 4

Підриви споруд в окупованій столиці тривали до 27 вересня. Вибухи знесли з лиця землі десятки будівель, ще сотня згоріли під час пожеж.

Не хотівши визнавати власну причетність, радянська влада заявила, що нібито Хрещатик разом з будинком Гінзбурга підірвали саме підпільники на чолі з Іваном Кудрею. Проте факти свідчать протилежне. З радянського боку до знищення київського середмістя була причетна група Карташова. Фатальний наказ надійшов з Москви, а радіосигнал подали з Харкова. Але це вже інша історія…

У 50-х роках залишки хмарочосу розібрали і спорудили там готель «Москва». У 2001 році він отримав назву «Україна».

Перший хмарочос України. Історія легендарного будинка, підірваного Сталіним - фото 5

Мaсово почaли будувaти хмaрочоси нaприкінці 1990-х, коли зaкон про aнтивисотне будівництво визнaли недійсним і економікa держaви дaлa змогу споруджувaти будівлі великого мaсштaбу. Відтоді в крaїні збудувaли близько 50 будинків зaввишки понaд 100 м.

Читайте також: Будинок химер у Києві. Історія та легенди містичного маєтку Городецького.