Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа

Національна мережа незалежних медіа
Національна мережа незалежних медіа
пн, 06 травня
+20
$   39.4
  42.34

1 лют. 2024 12:46

Останнє оновлення  
1 лют. 2024 12:49
Економіка
0

1189

0

Україна отримає €50 мільярдів від Євросоюзу

Україна отримає €50 мільярдів від Євросоюзу

Україна отримуватиме фінансову допомогу протягом 4 років.


Україна отримає €50 мільярдів від Євросоюзу

Європейська рада підтримала створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility. Рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС. Це означає, що протягом чотирьох років сума допомоги становитиме 50 млрд євро.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграмі.

«Значна частина цих коштів буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту.

Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах. Він дозволить залучити додаткові кошти на інвестиції.

Вдячний Президенту Євроради Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку. Кожен ваш голос — це вагомий внесок у нашу спільну перемогу», - написав Шмигаль.

30 січ. 2024 07:35

Останнє оновлення  
30 січ. 2024 07:35
Політика
0

571

0
Єрмак і Кулеба в Ужгороді зустрілись з головою МЗС Угорщини – про що говорили

Переговори показали взаємне прагнення Києва й Будапешта провести зустріч на найвищому рівні.


29 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і керівник офісу президента Андрій Єрмак зустрілися в Ужгороді з очільником МЗС Угорщини Петером Сійярто.

Про це пише Офіс президента.

 «Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали про те, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр-міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною й справді відкрила нову сторінку в наших відносинах», – розповів Андрій Єрмак наприкінці переговорів.

Також він висловив сподівання на зміцнення українсько-угорських відносин. За словами Андрія Єрмака, Україна прагне, щоб зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана була результативною, і сьогодні розпочато її підготовку.

Він також додав, що про конкретну дати мови не йшлося, але обидві сторони висловили зацікавленість, щоб ця зустріч відбулася найближчим часом.

Андрій Єрмак зазначив, що під час зустрічі обговорювалася реалізація Формули миру Володимира Зеленського. Керівник Офісу Президента подякував Угорщині за участь її представників у зустрічах радників із питань національної безпеки та політичних радників, зокрема в Давосі.

Водночас, голова МЗС України Дмитро Кулеба наголосив на обопільному інтересі України та Угорщини розвивати добросусідські відносини.

«Представники української делегації також висловили подяку Угорщині за компроміс у рішенні щодо відкриття переговорів про членство України у Європейському Союзі. Сторони обговорили подальшу взаємодію в напрямку інтеграції України до ЄС», – кажуть в Офісі президента.

На зустрічі також йшлося про євроатлантичну інтеграцію України. Окремо обговорювали питання секторальної співпраці між державами, зокрема у сфері логістики, розвитку транспортного сполучення, енергетичній та фінансовій галузях.

«Домовилися, що відповідні наші міністерства та відомства проведуть предметні секторальні переговори щодо кожного з проєктів, які озвучувалися, і представлять на розгляд урядів і лідерів наших країн дорожні карти, за якими будуть рухатися до їх виконання», – повідомив Дмитро Кулеба.

Також, за його словами, українська та угорська сторони погодилися з необхідністю врегулювати питання захисту прав національних меншин. На прохання України Угорщина передала перелік питань щодо захисту прав осіб, які належать до національних меншин.

«Ми цей перелік отримали й домовилися, що під егідою двох міністерств закордонних справ зберемо спеціальну комісію, яка через десять днів має представити на розгляд урядів двох країн, як і що з того переліку потребує розв’язання або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність», – очільник МЗС України.

Зі свого боку Петер Сіярто зазначив, що з початку цієї війни Угорщина завжди говорила про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

«Ми засуджуємо війну й хочемо, щоб у нас по сусідству якомога швидше настав мир», – сказав він.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто наголосив, що під час зустрічі обговорювалися питання, пов’язані з життям угорської громади. Він повідомив, що угорська сторона представила відповідні пропозиції.

Сіярто відзначив важливість переговорів щодо розширення можливостей контрольно-пропускних пунктів на кордоні, а також спільної мети побудувати новий міст через Тису.

«Ми сьогодні прибули в Україну з метою відновити довіру в наших двосторонніх відносинах. Думаю, що ми можемо погодитися з тим, що нам вдалося зробити кроки в цьому напрямку. Перед нами ще довгий шлях, треба багато працювати, і ми з угорського боку готові цю роботу виконати й готові до подальшої спільної роботи», – наголосив він.